Правната комисия преодоля ветото на президента Румен Радев наложен върху

...
Правната комисия преодоля ветото на президента Румен Радев наложен върху
Коментари Харесай

Правната комисия преодоля ветото върху банковия закон на Пеевски

Правната комисия преодоля ветото на президента Румен Радев натрапен върху текстове от изменията в закона за банковата неплатежоспособност, импортирани от депутатите от Движение за права и свободи Йордан Цонев и Делян Пеевски. Това се случи с 13 гласа на ГЕРБ, Обединени патриоти и Движение за права и свободи, а Българска социалистическа партия и Воля гласоподаваха против повторното приемане на плана.

Държавният глава наложи несъгласие с претекстове, че в преходните и заключителните разпореждания има разпореждания, с които се " преуреждат с назад деяние в нарушаване на правовата страна настъпили правни последствия, добити права и погасени отговорности ".

В комисията през днешния ден нямаше представител на президенството, само че там бяха и синдиците на банката. Ангел Донов съобщи, че промените в закона би трябвало да бъдат признати, тъй като по този метод над 1.4 млрд лв. ще влязат още веднъж в банката.

" Трети път се явяваме на комисия за този закон. Потвърждаваме нашето мнение, че този закон би трябвало да бъде признат, с цел да попълним масата на несъстоятелността и там да влязат 1.4 млрд лв.. Досега тази цифра не я бяхме казвали, само че това ще е резултатът от този закон. Той ще помогне на нас, на вложителите, на кредиторите на банката да си получат парите. Ако не бъде признат, това ще е в помощ на длъжниците, котио не желаят да връщат парите ", съобщи Донов.

Аргументът на Българска социалистическа партия, които поддържаха налагането на несъгласие, беше, че в него е планувано ретроактивно деяние, което ще сътвори правна и икономическа неустановеност.

" Законодателството за един човек и за една банка не се прави. Текстовете основават доста въпроси за напред, те са изразени във ветото. Когато даваме знаци, че един закон се трансформира по отношение на обстановката, това не работи добре.
Проблемите, които слагат подобен вид законодалтество са повече от решенията ", съобщи Крум Зарков.

Законопроектът, разгласен като подобен против вторичното плячкосване на КТБ, планува със задна дата да бъдат анулирани цесии, прихващанията и смяната в собствеността на сдружения, които са имали отговорности към КТБ. Отделно от това интервалът, в който синдиците на банката могат да внасят отменителни искове, се усилва от две на пет години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР