Правната комисия преодоля президентското вето върху промените в Наказателния кодекс

...
Правната комисия преодоля президентското вето върху промените в Наказателния кодекс
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли президентското вето върху НК

Правната комисия преодоля президентското несъгласие върху измененията в Наказателния кодекс (НК) и наново гласоподава опцията за отсрочване с до 48 часа на уведомяването при задържане на разположение, съобщи БГНЕС.
 
Без да е обрисуван кръгът на лицата и на съответните закононарушения, за които може да се отсрочва уведомяването, се открива опция за непропорционално засягане на права и се основава риск изключението да се трансформира в предписание, бяха претекстовете на президента. Според него още по-тревожна е опцията арестувани малолетни лица да бъдат в неопределеност за техните родители в период до 24 часа, тъй като Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълноправие и задължава страната да ги подкрепя.
 
По време на полемиката тезата на президента бе предпазена от проф. Емилия Друмева – секретар по правните въпроси в администрацията на президента, която акцентира пред депутатите, че той приветства напъните на законодателя в битката против тероризма и усложнената незаконна активност, само че не възприема метода му. Спазването на високи стандарти за отбрана на главните права на жителите е неизменима тенденция в развиването на европейските правни системи, счита проф. Друмева.
 
Подобни причини застъпи и секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов, който се базира на две мнения на Върховната касационна прокуратура, в които тя е застъпила същото мнение.
 
От Министерство на правораздаването опазиха измененията. Заместник-министър Евгени Стоянов акцентира, че те са в резултат на транспонирането на една от европейските наставления в региона на наказателното право, а плануванаъа краткотрайна дерогация ще се употребява единствено при изключителни условия.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР