Правната комисия на Народното събрание прие общ законопроект, който изключва

...
Правната комисия на Народното събрание прие общ законопроект, който изключва
Коментари Харесай

Правната комисия реши да не бъде допускано съкратено съдебно следствие при тежки престъпления

Правната комисия на Народното събрание одобри общ законопроект, който изключва използването на кратко правосъдно разследване при тежки закононарушения, заяви Агенция ”Фокус ”. На съвещанието бе прегледан общ законопроект от признатите на първо четене три плана на Българска социалистическа партия, ”Обединени патриоти ” и ”Воля ” за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.
Правните правила, заложени в плановете, плануват да не се ползва кратко правосъдно разследване за тежки закононарушения. Комисията ги одобри без диспути и окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала.

Комисията бе свикана след ексклузивен Председателски съвет на Народното събрание в петък, плануван по искане на " Българска социалистическа партия за България ". Според опозиционните адвокати, Народното събрание е приел взаимоизключващи се планове, до момента в който ръководещите считат,че трите плана дружно с този на ГЕРБ се допълват логичен, обективно и в действителност.

Със законопроекта си ръководещата партия цели да резервира института на кратко правосъдно разследване, само че и да отговори на публичните настройки за увеличение на наказването при съзнателно причиняване на гибел или тежка телесна щета. Депутатите одобриха при жестоки похищения против личността съдът да има опция и право на преценка дали да употребява института на кратко правосъдно разследване при установяване на наказването. Предложението бе направено от ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс.

Преди това Народното събрание одобри промени в Наказателно-процесуалния кодекс, според които няма да се ползва кратко правосъдно разследване за тежки закононарушения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР