Правната комисия на Народното събрание изслушва на открито заседание 18-те

...
Правната комисия на Народното събрание изслушва на открито заседание 18-те
Коментари Харесай

Депутатите изслушват кандидатите за ВСС

Правната комисия на Народното събрание изслушва навън съвещание 18-те претенденти за членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота. От тях 11 съдии се борят за 6 места, а 7 прокурора за 5 места в новия Висш правосъден съвет.

Всеки един от претендентите има 2 минути за показване и 10 минути за ревю. След това членовете на правната комисия ще зададат по няколко въпроса на претендентите.

 Ето новите членове на Висш съдебен съвет от съдиите
Ето новите членове на Висш съдебен съвет от съдиите

Недействителните хартиени бюлетини са 10

В най-скоро време кандидатурите би трябвало да бъдат гласувани от депутатите. От 18 претенденти 11 ще станат част от новия Висш правосъден съвет. Всеки един от тях би трябвало да получи квалифицирано болшинство от 2/3 от народните представители.

Тъй като чуването стартира по азбучен ред, първа се показа Ангелинка Николова , претендент на " Воля ". Николова предлага административните ръководители на съдилищата да носят дисциплинарна отговорност за закъснение на каузи.

 Прокурорите отново гласоподават за свои представители във Висш съдебен съвет Обновена
Прокурорите отново гласоподават за свои представители във Висш съдебен съвет

Вчера нито един от 12-те претенденти не събра повече от половината гласове

Втори бе изслушан претендентът на ГЕРБ Боян Магдалинчев . Той предлага да се сътвори аналитично звено към Висш съдебен съвет. Това звено да извежда проблемите, посочи Магдалинчев. Друго предложение е натоварените съдилища да трансферират делата на такива, които нямат доста каузи. Като образец той посочи Софийския градски съд (СГС). От там делата могат да бъдат преразпределени в районните съдилища на Окръжния съд в София.

Адв. Боян Новански , номиниран от " Атака ", счита, че би трябвало да се постави завършек на командироването на магистрати.

Съдия Вероника Имова , номинирана от ГЕРБ, уточни, че в концепцията си е отделила огромно място на независимостта на правосъдната власт и Висш съдебен съвет. " Системата би трябвало да бъде изчистена от зависимости ", акцентира Имова. Според нея Висш съдебен съвет би трябвало да обезпечи условия за ненакърняването на независимостта.

Изслушванията не престават.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР