Правителството започва дискусия за въвеждането на индивидуални осигурителни вноски за

...
Правителството започва дискусия за въвеждането на индивидуални осигурителни вноски за
Коментари Харесай

Чиновниците ще плащат лични осигурителни вноски

Правителството стартира полемика за въвеждането на самостоятелни осигурителни вноски за държавните чиновници. Това се разбра от думи на президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов при откриването на интернационална конференция за претовареност и обществена сигурност, проведена от синдиката.
Манолов заяви, че са били поканени от премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев на среща през вчерашния ден, с цел да обсъдят въвеждането на самостоятелна осигурителна вноска за държавните чиновници.
Сега осигурителните вноски за държавните чиновници са напълно за сметка на страната. За разлика от другите работещи, при които осигуровките се разделят в съответствие 60:40 сред осигурителя и обезпечения, при служителите 100 % от осигуровките са за сметка на страната. Това състояние от много време не се утвърждава от мнозина. Работодателските организации от дълго време желаят държавните чиновници да бъдат приравнени на останалите и да стартират да заплащат своя дял от осигуровката. Синдикатите не възразяват, при изискване възнагражденията да бъдат обезщетени и чистата сума да не се понижава. Какви са концепциите на Сглобката към момента не е ясно.
Новата тежест за държавния чиновник ще е към 11% единствено за държавното публично обезпечаване. В момента за неговите фондове персоналната вноска на " елементарните " чиновници е 10,58% (за родените преди 1960 година, за които не се отделят 5% в повсеместен фонд), а работодателската - 13,72%. За държавните чиновници 24,30% се заплащат от страната.
Преди време Българската стопанска камара насочи рецензии, че в този момент системата на процедура не е солидарна, макар че е замислена като такава. Частният шеф внася в Национален осигурителен институт всеки месец осигуровките за своите чиновници и дължи лихви при просрочие. По същия метод внасят ежемесечно и обезпечените. Държавният бюджет обаче внася един път на три месеца с трансфер дължимите вноски на държавните чиновници, като парите за това идват от данъкоплатците. Затова работодателската организация оферираше и държавните чиновници да заплащат персонални осигуровки, като за задачата еднократно се усилят възнагражденията им, с цел да не се почувства спад в приходите. Освен това настояваше останалата част от осигуровката (на работодателя) да се поеме от съответното ведомство и да се заплаща всеки месец. " Това ще ги дисциплинира и ще стане много по-ясно кое ведомство какъв брой коства на данъкоплатеца ", считат от БСК.
Новата концепция на Василев ще е поредна за увеличение на приходите от осигуровки в Национален осигурителен институт. В същия диапазон е и предлагането да се приравнят редица гражданските контракти на трудовите правни отношения, което автоматизирано ще усили осигурителната и данъчната тежест върху тях.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР