Правителството взе решение за усилване на охраната на българското въздушно

...
Правителството взе решение за усилване на охраната на българското въздушно
Коментари Харесай

С разрешение на правителството: Нидерландия праща 8 самолета и 200 военни да пазят небето на България

Правителството взе решение за увеличаване на защитата на българското въздушно пространство. Предложението е импортирано от премиера Кирил Петков, а самото решение е взето на 8 март и е оповестено през вчерашния ден късно следобяд.

„ От 4 март до 24 юни 2022 година на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи “, гласи решението на Министерски съвет.

„ В интервала от 1 април до 31 май 2022 година в това число да бъде усилена защитата на въздушното пространство на Република България посредством осъществяване на задания от Военновъздушните сили на Република България взаимно със сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав 2 самолета в непрекъснато дежурство на територията на страната, като същите извършват и избраните задания в Постоянно настоящия проект за противовъздушна и противоракетна защита в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS) “, се споделя още в документа.

Съвместните дейности ще се правят при следните условия:

Военновъздушните сили на Република България не престават да извършват уговорките си по носене на дежурството в NATINAMDS без изменение.

Мисиите на дежурните самолети на Кралство Нидерландия по т. 2 се извършват по проектите и процедурите на NATINAMDS според използваните документи на НАТО и Международната организация на гражданската авиация (ICAO).

При присъединяване си в защитата на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на Кралство Нидерландия се лимитират до осъществяване на задания по заемане на зона за дежурство във въздуха, осъществяване на прехват на въздушна цел и образно опознаване, разпитване, съпровождане и интервенция.

Не се позволява приложимост на оръжие, в това число за предупредителна пукотевица, от дежурните самолети на Кралство Нидерландия.

Всяка една от страните поема разноските за личните сили и средства, участващи в дейностите по т. 2 и 3.

Възлага на министъра на защитата да предприеме нужните дейности за подготовката и подписването на нужните документи и да провежда дейностите по реализирането на взаимната защита на въздушното пространство.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР