Правителството възнамерява до края на годината да увеличи капацитета на

...
Правителството възнамерява до края на годината да увеличи капацитета на
Коментари Харесай

Правителството иска да разшири ПАВЕЦ „Чаира“

Правителството има намерение до края на годината да усили потенциала на един от главните държавни водноелектрически обекти – ПАВЕЦ „ Чаира “. Проектът не може да бъде стартират по-рано, защото разнообразни екологични процедури не са приключени от предходното управление на министерството на околната среда и сега го блокират. Това разгласи вицепремиерът по европейските въпроси и финансовия министър Асен Василев в Народното събрание.

Той разяснява плана след рецензии от ГЕРБ, че той не е включен в ревизирания План за възобновяване. Василев обаче посочи, че финансирането на разширението на обекта към този момент е обезпечено – от Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване.

Проектът за уголемение на ПАВЕЦ „ Чаира “ ще се случи. Причината планът да не е почнал към момента са големият брой наказателни процедури в бранш " Околна среда " и огромно количество несвършена работа по съответни ограничения по НАТУРА, които сега блокират плана “, съобщи Василев от парламентарната естрада.

Той добави, че сега екологичното ведомство работи дружно с Българската академия на науките, с цел да се свърши нужната работа. Надеждите са до края на годината планът да бъде отблокиран.

Проектът за уголемение на ПАВЕЦ „ Чаира “ планува да бъде обвързван с спомагателния низък изравнител „ Яденица “. По този метод потенциалът за предпазване на сила ще бъде повишен с към 800 мегавата. Размерът на инвестицията е към 200 млн. евро, а самият план датира още от 2012 година

Помпено-акумулаторните водни централи (ПАВЕЦ) са измежду най-евтините способи за депозиране на електрическа енергия, когато има ненужно произвеждане, а при дефицит от други мощности – могат да създават сила.

ПАВЕЦ-ът по своята същина съставлява Водноелектрическа централа с два язовира. От горния водоем се пуска вода, която се събира в долния, където се употребява за произвеждане на ток. При остатък водата се изпомпва и се връща в горния язовир, с цел да може да се употребява още веднъж и в случай че би трябвало след време, да създава ток.

Проблемът на ПАВЕЦ „ Чаира “ е, че той може да работи дейно 4-6 часа, тъй като долният язовир е дребен, т.е. той не може да поема цялата вода, която идва от горния язовир, точно по тази причина би трябвало да се разшири “, описа Василев пред Euractiv предходната година.

Сега министърът посочи, че е обсъждана и опцията за уголемение на други ПАВЕЦ мощности, само че плановете са изпуснати, защото част от обектите към този момент влизат в предпазената територия на „ Натура “.
Намаляване на въглеродния отпечатък
Вицепремиерът удостовери пред народните представители, че ангажимент за последна дата за затваряне на въглищните централи не е даден на Европейската комисия, а е стихотворец ангажимент за 40% понижение на въглеродния отпечатък в комплекса " Марица изток ".

Част от частните вложители в района – AES и „ Контур Глобал “ – разискват разновидности по какъв начин в действителност да се понижи въглищното наличие, тъй че да се свие въглеродният отпечатък.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР