Правителството в оставка на Кирил Петков подцени инфлацията, а скандалът

...
Правителството в оставка на Кирил Петков подцени инфлацията, а скандалът
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Кабинетът в оставка няма усет за държавност

Правителството в оставка на Кирил Петков подцени инфлацията, а абсурдът с „ Джемкорп “ сподели, че кабинетът в оставка няма нюх за това, какво съставлява страната и какво значи отбрана на националната сигурност. Това съобщи в изявление за БГНЕС Петър Чобанов, народен представител от Движение за права и свободи и някогашен министър на финансите. Той акцентира, че без да се промени бизнес средата и да се сътвори някаква предвидимост във връзка с цените на силата, мощен стопански напредък е неосъществим.

Чобанов уточни, че ръководещите са подценили сигналите за инфлацията, които съществуваха още предходната година.

„ През септември 2021 година в 46 Народно заседание зададох въпрос за ограниченията, които служебното държавно управление мисли да предприеме във връзка с инфлацията. Този въпрос бе ориентиран към икономическия екип на държавното управление Кирил Петков и Асен Василев, които след това станаха министър председател и вицепремиер и министър на финансите. Тогава отговорът подценяваше инфлация и опцията тя да се форсира “, напомни финансистът.

Още при започване на тази година Институтът по стопанска система и политики към УНСС, в който Чобанов взе участие, е излязъл с прогноза за икономическия напредък и инфлация, която се различавала от тази на държавното управление: „ Ние бяхме планували над 11% инфлация по европейска методология. Тогава имаше сигнали, че геополитическата обстановка може да се утежни, само че войната в Украйна към момента не беше почнала. Но даже тогава нашите данни бяха за съвсем два пъти по-висока инфлация от тази, която даваше кабинета “, сподели някогашният финансов министър. На 23 февруари Асен Василев даде обещание, че инфлацията няма да бъде двуцифрена и ще е малко по-висока от тази в Европейски Съюз. Тя ще бъде на равнища от 5,6%. Последната прогноза на Българска народна банка е за инфлация от 15% и стопански напредък от 1,9%.

„ Нищо не се свърши през цялото това време, с цел да се предотврати инфлацията да влезе в цените на производителите, а оттова в потребителските цени. По тази причина в този момент следим по какъв начин тя доближава все по-високи и по-високи стойности “, съобщи Чобанов.

По отношение на икономическия напредък още веднъж нищо не е направено за възстановяване на бизнес средата:

„ Без възстановяване на бизнес средата, без смяна на регулациите в посока тяхното облекчение, без основаване на някаква предвидимост за бизнеса във връзка с енергийните цени – както за електрическата енергия, по този начин и за газа – не може да чакаме кой знае какъв стопански напредък. В момента сме изправени пред доста огромна неустановеност “, сподели депутатът от Движение за права и свободи и добави, че прогнозите, които се вършат за икономическия напредък в низходяща посока, могат да не се осъществен. „ Може да се надигнем пред сериозна рецесия и даже криза. “

Три са стълбовете на износа сега – оръжия, горива и електрическа енергия. За първите два, за жалост, спомага и нещастието, която сполетя Украйна, означи депутатът от Българска социалистическа партия. Войната на Владимир Путин против Киев докара до заличаване на огромна част от украинските рафинерии и страната ни се трансформира в един от доставчиците на горива.

Чобанов акцентира, че се изпуска фактът, че с изключение на рекордния експорт имаме и не по-малко рекорден импорт. Той се дължи на обстоятелството, че българският износ съдържа „ доста сериозна вносна съставния елемент “.

„ За да произведем количества за експорт, първо би трябвало да внесем, защото не сме толкоз богати на първични материали, в това число на енергийни запаси. Това, което се следи през първите пет месеца на годината е огромното увеличение на комерсиалния недостиг. Т.е. вносът на артикули е по-висок от износа с 4,6 милиарда лв., което е един доста огромен търговски недостиг. Той ще продължи да се усилва “, акцентира Чобанов. Според него би трябвало да се създадат спомагателни разбори, които да покажат на какво се дължи този огромен импорт и дали не става дума за проблеми с конкурентоспособността на българската стопанска система.

Петър Чобанов е член на Временната парламентарна комисия „ Джемкорп “, която беше основана, с цел да откри дали има нарушавания по отношение на подписания меморандум за развиване в енергийната сфера в наличието на премиера Кирил Петков. Малко откакто това стана факт избухна скандал. Авторитетното английско издание „ Файненшъл Таймс “ излезе с следствие, в което се разкриват връзките на „ Джемкорп “ с съветски олигарси и хора от близкия кръг на президента Путин. Тази и друга съмнителна информация докара до следствие на ДАНС, които изготвиха отчет. Той е подготвен още през април. Малко откакто депутатите желаеха предходната седмица чуване на Петков, Василев и Александър Николов за „ Джемкорп “, министър председателят в оставка разгласи в ефира на една от националните малките екрани, че меморандумът е преустановен.

На въпрос дали Чобанов и комисията са виждали това държавно решение, той отговори: „ Не, не сме виждали това решение. Изпълнителната власт даде доста малко справедлива информация на комисията. Въпреки нашите писмени въпроси и желанието от над три седмици да изслушаме представителите на изпълнителната власт, нямаме отговори. Приближаваме се до вероятно чуване, което ще се организира на 28 юли в 16.00 часа, само че финансовият министър и вицепремиер е показал, че няма по какъв начин да участва, защото е в годишен отпуск. Очакваме министър председателят и енергийният министър да дойдат и да дадат отговор на тези въпроси. “

Това, което съгласно Чобанов е тревожно е, че „ не разполагаме с информация по каква тъкмо процедура е подписан меморандумът, както не разполагаме с каква процедура и с каква документи той ще се приключи “.

„ И в двата случая сме съвсем сигурни, че става въпрос за нарушена процедура. Не са спазени редица условия при подписване на меморандума да бъде координиран и да бъде признат като решение на Министерски съвет, да бъдат тествани източниците на финансиране на фирмите, които вземат участие в меморандума. Освен това е налична уговорка за арбитраж, която, в случай че имаме някаква ефикасни деяние и правнообвързващи във връзка с меморандума, би мога да се входира “, предизвести някогашният финансов министър. Той акцентира, че сходни меморандуми са доста значими и те разрешават на фирмите, които вземат участие в тях да ги употребяват и да излизат на интернационалните пазари. „ Те си го закачат като значка на ревера и оттова могат да получават спомагателни позитиви от него без действително да са правили активност “, добави Чобанов.

Той удостовери, че се е срещнал със секретния отчет на ДАНС, която се е самосезирала по случая.

„ Когато и на интернационално равнище авторитетна медия като „ Файненшъл Таймс “ излиза с сходна публикация, това към този момент е задоволително тревожно и демонстрира, че някой не си е приключил работата, не са спазени процедурите. Въпреки че се намираме в комплицирана конюнктура, не се е трансформирал самият логаритъм на работа на институциите. За де се промени би трябвало да има възприятие на държавност и какво е държавността и национална сигурност у тези, които управляват. А през последните седем месеца се потвърди, че подобен нюх няма. В тази нова обстановка беше безусловно наложително да бъдат тествани капиталите, да бъдат оценени фирмите, до каква степен въобще имат благоприятни условия да работят и да се заобикаля сходно скандално държание, което е разобличено и в задгранични медии. Никакви заключения не са направени от тази обстановка, изпълнителната власт ги е подценила, което докара до това да желаяме да бъде преустановен този меморандум, само че по метод, при който бъдат прецизирани всички опасности. Все още не разполагаме със съответната документи дали меморандумът е преустановен “, съобщи Петър Чобанов.

Според него държавното управление в оставка е посочило, че няма никаква поредност в своите дейности, никаква ангажираност с проблемите и надлежно няма никакви резултати.

„ Дали ще го квалифицираме като проруско ръководство, то е мощно безредно и даже да са имали други планове, това, което виждаме като резултати се разминава с тези планове “, заключи той работата на отиващия си кабинет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР