Правителството увеличи с близо 2 милиона лева средствата за физическо

...
Правителството увеличи с близо 2 милиона лева средствата за физическо
Коментари Харесай

Пари за спорт - 3 лв. на дете в детска градина, 5 лв. на ученик

Правителството усили с близо 2 милиона лв. средствата за физическо образование и спорт за децата от детските градини и учебните заведения, както и за учащите във висшите образователни заведения. Така обезпечените за задачата средства доближават 5 милиона лв., с които се подсигурява достъп до занимания със спорт на всяко дете, възпитаник, студент или курсант.

„ За спортни действия и интензивности за всички деца на България сме обезпечили 5 милиона лв.. Децата го заслужават “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов в хода на постоянното съвещание на държавното управление.

Приетото разпореждане от Министерския съвет през днешния ден планува минималните диференцирани размери на средствата за децата в детските градини и в подготвителните групи в учебните заведения да бъдат увеличени от 2 лева на 3 лева От 3 лева на 5 лева се усилват парите за учениците в държавните, общинските, частните и духовните учебни заведения. Същото нарастване ще получат и всички студенти постоянна форма на образование във висшите образователни заведения, както и курсантите от висшите военни учебни заведения и Академията на Министерство на вътрешните работи.

Според направените разбори нарастването на средствата визира общо 215 521 деца в системата на предучилищното обучение, 687 819 възпитаници в държавни, общински, частни или духовни учебни заведения, а 156 205 са студентите/курсантите. С множеството средства за спорт ще се обезпечи дейното им присъединяване в спортни прояви – учебни и студентски шампионати, надпревари, спортни празници и мероприятия.

По този метод се чака да бъде преодолян съществуващият дефицит на финансовите средства за обезпечаване на нужния най-малко от спортни уреди и принадлежности за осъществяване на физически интензивности в просветителните институции.

В обсега на постановлението за първи път се включват и учениците от духовните учебни заведения по член 41 от Закона за предучилищното и учебното обучение, защото в тях се обезпечава общообразователна подготовка, както в държавните, общинските и частните учебни заведения.

„ Стремежът ни е да насърчим тяхната мотивация за здравословна двигателна интензивност и занимания със спорт “, посочи спортният министър Красен Кралев и акцентира, че размерът на целевата дотацията не е променян в продължение на 14 години.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР