Правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще

...
Правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще
Коментари Харесай

Румен Радев: Не бива да допуснем провал в нашите способности


Правителството би трябвало да вземе извънредно тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която дружно с инфраструктурата ще коства на България 5,5 милиарда, дали можем да си го позволим в този момент с разсрочено заплащане, само че би трябвало да питате и какъв брой време е това разсрочено заплащане – дали е 10-15 години или всичко би трябвало да се заплати в границите на една година. Може ли да си го разреши българското държавно управление, налага се да може, ние би трябвало да имаме цялостна ескадрила, това сподели президентът Румен Радев.

Няма страна, която да носи бойно дежурство единствено с 8 самолета. Ако някой ви каже, че България може да носи дежурство незабавно след 2025 година – той ви лъже, сподели Радев. (Според министъра на защитата Драгомир Заков страната ни ще получи първите платени F-16 през първото тримесечие на 2025 и до края на 2025 година би трябвало да дойдат всички останали - бел. ред.).

Ако държавното управление вземе решение в границите на 2-3 месеца, отговори и подписа контракт, идващите 8 самолета за пълноценна ескадрила, ще дойдат някъде 2027-2028 година и както към този момент настоявам от дълго време, това значи да може да носим бойни наряди 2030 година, съобщи Радев и повтори, че това е вид при контракт в този момент.

Ако държавното управление реши да се бави, обаче, празнотата от вероятно прекъсване на употреба на МиГ-29 до този миг ще стане още по-голяма, сподели още президентът и добави:

Затова аз чакам държавното управление да прегледа всички вероятни варианти, да вземе рационално решение, тъй че България да остане виновна страна към личния си въздушен суверенитет и към интегрираната система на Противовъздушна отбрана на НАТО, където имаме ясни задължения и да не позволяваме неуспех в нашите качества, изключително в такива сериозни времена, съобщи Румен Радев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР