Правителството тихомълком е премахнало лимита за заплатите в бордовете на

...
Правителството тихомълком е премахнало лимита за заплатите в бордовете на
Коментари Харесай

Кабинетът тайно махна тавана за заплатите в 17 държавни фирми

Правителството тихомълком е премахнало лимита за заплатите в бордовете на 17 държавни компании. Досега възнагражденията на изпълнителните шефове в акционерните сдружения бяха лимитирани до най-много 18 минимални работни заплати, а на членовете на бордовете на тези предприятия - до 6 минимални работни заплати.
Занапред тези предели се отстраняват, както какви да бъдат възнагражденията на шефовете ще вземат решение съответните министерства-принципали, разкрива в. „ Сега “.
Това излиза наяве от окончателните редакции на измененията в правилника за използване на закона за обществените предприятия. В документа са добавяни текстове, които отсъстваха в оповестения за обществено разискване вид, има и редакции в противоположната посока.
Според финалния вид на документа лимитите за шефските заплати отпадат във всички обществени предприятия, основани със специфични закони. В момента съществуват 17 такива предприятия - тотализаторът, всички горски предприятия, НКЖИ и „ Пристанищна инфраструктура “, РВД, „ Радиоактивни боклуци “, „ Управление и стопанисване на язовирите “ и други Предвидено е те да се преобразуват и след преобразуването РВД ще остане единственото дружество с подобен статут, само че сега в групата са всички 17 компании, които надлежно ще могат да се възползват от новия ред за неограничени хонорари за бордовете.
Не е ясно по кое време ще бъдат преобразувани те - до юни би трябвало да показват график по какъв начин ще се движат процесите, само че по кое време тъкмо ще завърши преобразуването - не е ясно.
И без отпадането на лимитите оптималните хонорари в държавните сдружения скочиха внезапно около увеличената минимална работна заплата.
При предел от 18 МРЗ за заплата на изпълнителен шеф в държавно АД това е еднакво на заплащане от 14 040 лева при 12 780 лева най-много през предходната година.
Размерът на възнагражденията се актуализира на всяко тримесечие според от резултатите на сдружението по формула, само че е преценено, че би трябвало да има и горна граница на заплащането.
С промените в правилника страната е лимитирала част от пълномощията на Агенцията за обществените предприятия и надзор за сметка на усилване на правата на Министерския съвет и министерствата-принципали на компаниите.

 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР