Правителството търси начин да задължи Комисията за защита на конкуренцията

...
Правителството търси начин да задължи Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Кабинетът иска комисията за конкуренцията да проучи медийния пазар

Правителството търси метод да задължи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да изготви секторен разбор на медийния пазар в страната, обхващащ всички медии. Антимонополният регулатор би трябвало да оцени степента на пазарна централизация, динамичността в бранша, нормативната уредба, саморегулациите и да направи заключения за положението на конкурентната среда.

В случай, че комисията откри, че конкуренцията на медийния пазар е лимитирана или нарушена, да бъде основан механизъм за нейното възобновяване.

Това заяви държавната пресслужба откакто на днешното си съвещание министрите взеха решение да основат работна група за правене на промени в настоящото законодателство, засягащи собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространяване.

Членове на работната група са министрите на стопанската система Емил Караниколов, на финансите Владислав Горанов, на културата Боил Банов и посочени от тях специалисти. Работната група би трябвало да предложи явен механизъм за откриване на крайния притежател на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, виновния държавен орган, който ще ползва механизма, както и размера на глобите, при положение на несъблюдение на отговорностите.

Тя би трябвало да предложи също законово позволен метод за сезиране от способен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията и да регламентира обвързване на Комисия за защита на конкуренцията за от време на време правене на секторни разбори на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии.

В 14-дневен период от през днешния ден работната група би трябвало обосновано и стимулирано да сезира Комисия за защита на конкуренцията за осъществяване на секторен разбор на медийния пазар в страната, при който да се изследват неговите характерности и конструкция, участниците. В бъдеще тези разбори би трябвало да станат периодически.

Правителственото решение идва 20 дни откакто депутати от Движение за права и свободи, сред които и притежателят на медии Делян Пеевски внесоха в Народното събрание план за промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, афиширан като желание за реализиране на " оптимално транспарантна медийна среда ". В него се визира и казусът с разпространяването на печатни издания. Самият народен представител и издател разгласи в медиите си, че с измененията цели да позволи противоречиви въпроси с конкурентните му медии. Законопроектът е разпределен на парламентарни комисии, само че към момента не е обсъждан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР