Правителството ще направи втори опит да намали издръжката на студентите

...
Правителството ще направи втори опит да намали издръжката на студентите
Коментари Харесай

Втори опит за орязване на държавните субсидии за студентите по медицина

Правителството ще направи втори опит да понижи издръжката на студентите по медицина, фармация и стоматология. В момента университетите получават най-вече средства от държавния бюджет точно за образованието на един студент от тези специалности. Министерството на образованието и науката обаче предлага смяна в метода на образуване на издръжката, което ще докара до понижение с над 600 лв. на студент.

Подобно решение държавното управление взе при започване на тази година, само че то беше анулирано от Върховния административен съд поради неналичието на добра аргументация за предлагането.

Мотивът в този момент е, че отпусканите суми не подхождат на себестойността на образованието, защото огромна част от средствата остават действително неизползвани. Доказателство за това са огромните наличия по сметките на висшите учебни заведения по медицина. В същото време, за други специалности парите от бюджета за образование на един студент са незадоволителни и там има дефицити.

Така от просветителното министерство оферират дотацията за един студент по медицина, фармация и стоматология да стане 5890 лева при 6514 лева сега. За сметка на това ще се усилят парите за образование по общо инженерство и материали и металознание, които са измежду предпочитаните за страната посоки. Издръжката за тези студенти ще нарасне от 1663 лева на 1940 лева

Повече ще дава страната за образованието по изобразително изкуство. Субсидията за него става 3672 лева За студент по здравни грижи страната ще заплаща на университетите по 3465 лева, за образование по публично здраве – 1940 лева на предстоящ висшист.

" Необходимостта от промяна на съотношенията в нормативите сред обособените професионални посоки поражда от основания все още дисбаланс във държавното финансиране и това е видно от обществено наличните доклади за касово осъществяване на бюджетите на държавните висши учебни заведения. Притежаването на големи наличия по сметките от избрани висши учебни заведения, учащи студенти и докторанти единствено в една от областите на висше обучение, е знак за неефективност на обществените разноски ", написа в претекстовете за измененията.

Според тях в този момент се образуват остатъци на средства при финансирането на направленията медицина, стоматология и фармация, а в допълнение на това университетите имат високи такси за платено образование, което усилва приходите им. Според просветителното министерство намаляването на дотацията за това образование няма да докара до липса на средства за медицинските университети.

В същото време, има " основни дефицити на средства в избрани области на висшето обучение (педагогически, филантропични, механически и изкуства) ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР