Правителството ще изкупи жито, царевица и слънчоглед за общо 1,1

...
Правителството ще изкупи жито, царевица и слънчоглед за общо 1,1
Коментари Харесай

Кабинетът изкупува зърно за 1,1 млрд. лева

" Правителството ще изкупи жито, царевица и слънчоглед за общо 1,1 милиарда лева, разгласи финансовият министър Асен Василев след държавното съвещание.

Според Василев в страната има 3 млн. тона пшеница, от които единствено 300 000 тона са в Държавния запас и точно по тази причина ще се пристъпи към закупуването на жито.

Държавата в този момент ще изкупи 1,1 млн. тона пшеница. Наред с пшеницата страната ще изкупува царевица и слънчоглед.

Министърът на земеделието Иван Иванов уточни, че изкупуването на зърното ще става на пазарен принцип. Той ще бъде обезпечен, тъй като покупко-продажбите ще се случват през Софийската стокова борса.

Министърът уточни още, че за фермерите и търговците на зърно няма да има ограничавания. По данни на Министерството на земеделието две трети от българската пшеница към този момент е в ръцете на търговците.

От думите на Иван Иванов стана ясно, че част от изкупената пшеница, царевица и слънчоглед ще се съхранява в хранилища на самите търговци и зърнопроизводители. Като цяло страната разполагала със складови бази, които - дружно с частните, са за 14 млн. тона. Така че затворените количества зърно в тях няма да попречат на прибирането и съхранението на новата годишна продукция.

По-късно министър Иванов бе изслушан по въпроса в парламентарната комисия по земеделие. Пред депутатите той съобщи, че към сегашния миг няма опасност за продоволствената сигурност във връзка с храните от първа нужда. България не е застрашена от продоволствена рецесия и в средносрочен проект, беше безапелационен министърът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР