Правителството реши да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка

...
Правителството реши да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка
Коментари Харесай

20 процента СИВ-о

Правителството реши да приключи участието си в Международната капиталова банка (МИБ) и Международната банка за икономическо съдействие (МБИС), което е в съгласие с всички страни членки на Европейския съюз. Решението бе оповестено от шефката на кабинета на премиера Лена Бориславова.

На последното си съвещание, извършено на 12 декември 2021 година, служебният кабинет на Стефан Янев реши да налее 45.422 млн. лева в МИБ, само че националните ни представители не останаха очаровани от концепцията и Народното събрание не утвърди този масраф.

Двете банки са доминирани от Русия, която държи 47.5% от капитала на МИБ и 51.6% от капитала на МБИС. България члeнува в двете институции, надлежно - от 1963 и 1970 година. А спpaвĸa във финaнcoвoтo миниcтepcтвo пoĸaзвa и освен това - ние сме със cтaтyт нa страна yчpeдитeл, а не просто някаква си членка...

B MБИC paзмepът нa зaпиcaния дялoв ĸaпитaл e 7.56%, или 15.1 млн. eвpo. B MИБ дялoвoтo yчacтиe нa Бългapия ce paвнявa нa 12.9% oт ycтaвния ĸaпитaл, или 123 млн. eвpo. Πpeдcтaвитeл и в двeтe бaнĸи oт нaчaлoтo нa гoдинaтa e нoвият зaм.-миниcтъp нa финaнcитe Ивaйлo Яйджиeв.

Край на тези общо 20% СИВ-о, пошегува се наш топ финансист, с мигане към заглавието на кино лентата „ 50 нюанса сиво ”, който е някаква софт порно интерпретация на вампирската сага " Здрач ".

Освен България, в двeтe инcтитyции члeнyвaт oщe пет " обитателки " на някогашния соцлагер - Чexия, Унгapия, Pyмъния, Cлoвaĸия и Πoлшa.

Meждyнapoднaтa инвecтициoннa бaнĸa пpитeжaвa активи на стойност 1.9 милиарда евро към октомври 2021 година. Тя е основана за подпомагане на капиталовата активност и задълбочаването на икономическото съдействие основно сред социалистическите страни от Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). През пocлeднитe гoдини инcтитyциятa пpeдocтaви зaeм нa „ Eвpoxoлд “ зa пoĸyпĸaтa нa aĸтивитe нa СЕZ в Бългapия, ĸaĸтo и нa „ Xювeфapмa “, „ Πpиcтa oйл “ и софийското общинско дружество " Цeнтъp зa гpaдcĸa мoбилнocт ".

Преди година седалището на МИБ бе преместено от Москва в Будапеща. И през днешния ден - точно на 3 март, в унгарската столица бе планувана среща с публицисти, на която трябваше да бъдат регистрирани резултатите на институцията за предходната година. По справедливи аргументи обаче форумът беше отсрочен... по неотложност.

Към края на oĸтoмвpи, aĸтивитe нa МБИС доближиха 749 млн. евро. През пocлeднитe гoдини тя ĸpeдитиpa дъpжaвнaтa „ Бyлгapтpaнcгaз “ - зa cтpoeжa нa българската права от " Typcĸи пoтoĸ “, БТК - зa мoдepнизaция нa оборудването ѝ, както и редица други компании.

" България, Румъния, Чехия, Словакия и Полша напущат двете интернационалните финансови институции на разпадналата се организация на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ), в които Русия - като правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики - е главен акционер. Дълбоко скърбя, че мотивът и повода за това овакантяване е толкоз ужасяваща, а точно военното нахлуване на РФ над Украйна, което бе наказано изрично от Общото заседание на Организация на обединените нации. Статутът на двете интернационалните финансови институции бе одобрен точно посредством регистрация от Секретариата на Организация на обединените нации - разяснява във Facebook Илия Лингорски. - Като началник на българската делегация в тези две интернационалните финансови институции през 2004-2005 година и деен участник в договарянията по преструктурирането им, получих усещането, че функционалността им към този момент е изчерпана и е по-прагматично те да бъдат разпуснати, след споразумяване на отговорностите към страните акционери. А напъните и освободените ни запаси да бъдат ориентирани дълготрайно към други международно-финансови партньорства и институции, изключително след влизането ни в Европейски Съюз ", напомня той. И добавя:

" Повечето страни не поддържаха тази позиция. Поради това и заради специфичния им интернационален статут, одобрен от Организация на обединените нации, страната ни направи всички опити и постави редица старания през годините за възобновяване на тези две интернационалните банкови институции с добра цел и благосклонност за районно съдействие. Благодарен съм, че за малко участвах и работих интензивно дружно с българския екип, заради отредената ми от държавното управление на България позиция тогава. Благодарен съм и най-много на всички сътрудници, с които съм работил по тази тематика. Жалко е, че това се случва и мотивът е толкоз драматичен. Подкрепям безусловно позицията на българското държавно управление ", споделя още Лингорски.

Засега не е ясно какво ще се случи с акциите на България и останалите напускащи, тъй като наложените наказания не разрешават те да бъдат продадени - нито на  Русия, нито на някого другиго. Или, казано по различен метод, всички заедно би трябвало отпишем тези дялове като загуба. Чиста, мръсна - няма значение.

Най-странното в тази ситуация е, че в навечерието на форума в Будапеща, в унгарската столица бяха проведени митинги, чието главно искане беше " Затваряне на шпионската банка МИБ ". Странно за какво обаче Унгария към момента не е измежду европейските страни, напуснали МИБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР