Правителството реши да номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател

...
Правителството реши да номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател
Коментари Харесай

Предложиха Лиляна Павлова за вицепрезидент на ЕИБ

Правителството реши да номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската капиталова банка (ЕИБ), заяви пресцентърът на кабинета.

Съгласно Устава на Европейска инвестиционна банка, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се обезпечава посредством систематизиране в изборни групи. В изборната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на шефовете, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно съглашение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.

Съгласно Временното съглашение ротационната скица за позицията на вицепрезидент планува през септември 2019 година представител на България да заеме позицията вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка за период от три години.

Управителният комитет на Европейската капиталова банка е колегиален непрекъснато настоящ изпълнителен орган на банката, състоящ се от ръководител (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на шефовете, допълват от Министерски съвет.

Лиляна Павлова беше седма в листата на ГЕРБ за Европейския парламент. Въпреки, че партията изпрати единствено 6 евродепутата, Павлова получи място в европарламента, откакто лидерът в листата на партията Мария Габриел разгласи желание да остане на поста европейски комисар.

" Ако бъда определена, въпреки всичко това е номинация, за която съм извънредно признателна на държавното управление за тази моя кандидатура, процедурата трае няколко месеца. България получава за първи път тази опция да има собствен вицепрезидент за един мандат, защото Европейската Инвестиционна банка има единствено шестима вицепрезиденти. Процедурата по желание и асортимент трае два месеца, и в случай че всичко е наред, уповавам се от октомври ще можем да стъпим в служба, тъй че следва. Резултатът ще разбере ", означи Лиляна Павлова, представена от ТВ " Европа ".

Ако Павлова се откаже от евродепутатското си място, за Брюксел ще замине осмият в листата на ГЕРБ Емил Радев - и до момента представител на ГЕРБ в Европарламента.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР