Правителството прие промени в Закона за защита от домашно насилие,

...
Правителството прие промени в Закона за защита от домашно насилие,
Коментари Харесай

Нови мерки срещу домашното насилие предвижда законопроект, одобрен от кабинета

Правителството одобри промени в Закона за отбрана от домашно принуждение, които плануват по-добра отбрана на потърпевшите или лица в риск, както и практикуване на превантивно и възпиращо деяние върху причинителя на насилието.

Със законопроекта се уголемява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана, като към причинителите се прибавят: лица, на които са предоставени грижи за детето или на които детето е поверено; родственици по права или по съребрена линия до четвърта степен, лицето, което е или е било във фактическо съпружеско съжителство; брачен партньор или някогашен брачен партньор на родителя.

Увеличават се ограниченията за отбрана, измежду които са: възбрана на причинителя да реализира контакт с потърпевшия под каквато и да е форма; възбрана за издаване на позволение за придобиване, предпазване, носене и приложимост на взривни субстанции, оръжия, муниции и пиротехнически произведения или преустановяване на валидността на издадено позволение за период, избран от съда; задължаване на причинителя да посещава профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева; ориентиране на потърпевшите лица към профилирани услуги за отбрана, помощ и поддръжка или стратегии за възобновяване и други

Улеснява се достъпът до правораздаване като се планува в период до 24 часа държавните, общинските органи, лечебните заведения и юридическите лица да препратят молба, по искане на потърпевшия, за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана до съответния областен съд. Предвижда се това да е всеки областен съд по непрекъснатия или сегашния адрес, районният съд по мястото на осъществяване на насилието или различен адрес, на който потърпевшият обитава, а не както до в този момент единствено районният съд по местоживеене на потърпевшите.

Отпада административното наказване „ санкция “ за причинителя при налагането на ограничения за отбрана, защото „ наказването на дееца по административнонаказателен ред загражда опцията за същото действие по отношение на него да бъде ангажирана и наказателна отговорност “.

Предвижда се случаите на домашно принуждение да бъдат входирани в народен указател, в който достъп ще имат Министерство на вътрешните работи, АСП, Агенцията за качеството на обществените услуги, ДАЗД и органите на правосъдната власт.

Държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение ще се реализира от Национален съвет, като непрекъснато настоящ групов орган.

Специализираните услуги - национална телефонна линия за помощ на лица, потърпевши от домашно принуждение или в риск, предпазено жилище и други ще се дават безплатно на потърпевшите от домашно принуждение.

В законопроекта категорично е записано, че „ ограниченията по закона не изключват гражданската, административно-наказателната и наказателната отговорност на причинителя “.

„ Този законопроект е част от съдружното съглашение. Входа на правенето му бе подсилен от необятен кръг неправителствени организации “, сподели министър Йорданова.

Правителството одобри и законопроект за промени на Търговския закон. С него се форсира процесът по неплатежоспособност, понижават се правосъдните такси, покачва се успеваемостта по осребряването на имуществото, вкарват се спомагателни ограничения против недобросъвестно държание на страните и се регламентира обединен развой за разглеждане на молбите в границите на едно и също произвеждане.

Проектозаконът цели заслужено и бързо угаждане на кредиторите и опазване на масата на несъстоятелността на длъжника.

Премахнат се пречките за ефикасна стабилизация на жизнеспособни длъжници с финансови усложнения, като се свежда до най-малко загубата на работни места и се резервират изгодите от активността им за обществото и стопанската система.

Създава се и опция за бизнесмените да се възползват дейно от втори късмет, посредством опрощаване на отговорности, откакто активността им е била прекъсната заради неплатежоспособност и са останали неудовлетворени вземания на кредитори.

„ Измененията и допълненията в Търговския закон, които плануват рационализиране на производството по неплатежоспособност и стабилизация, са в осъществяване и на една от значимите ограниченията в Плана за възобновяване и резистентност “, съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова и добави, че те би трябвало да станат настоящо право още тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР