Правителството прие Правилник за прилагане на Закона за хората с

...
Правителството прие Правилник за прилагане на Закона за хората с
Коментари Харесай

Кабинетът одобри правилник за прилагането на Закона за хората с увреждания

Правителството одобри Правилник за използване на Закона за хората с увреждания. С него се доразвива новата правна рамка за отбрана на правата на хората с увреждания и се уреждат областите и средствата за оказване на поддръжка.

С нормативния акт се регламентира редът за избор на представители на всички организации на и за хора с увреждания за членове на Съвета за наблюдаване, който ще реализира функционалностите по поощряване, отбрана и наблюдаване на използването на Конвенцията за правата на хората с увреждания. С нормативния акт се дефинира редът, по който ще се прави самостоятелна оценка на техните потребностите. Тя ще се прави по искане на индивида с увреждане или на негов легален представител, както и служебно, и ще се изготвя от профилирани отдели в дирекциите „ Социално подкрепяне “ на Агенцията за обществено подкрепяне.

Въвежда се самостоятелен метод при осъществяването на оценката. За всеки съответен случай ще бъде определян водещ чиновник, който ще обработва цялата налична информация. Всеки човек с увреждане или неговият легален представител ще има право да участва на съвещанието, на което ще се изготвя самостоятелната оценка на неговите потребности. Тя ще се дава на шефа на дирекция „ Социално подкрепяне “ за предприемане на дейности за даване на съответни подкрепящи ограничения.

В правилника са регламентирани и изискванията за разпределяне, погашение и преустановяване на финансовата поддръжка за хората с увреждания въз основа на направената самостоятелна оценка. В нормативния акт се дефинира и редът за създаване и финансиране на стратегии и планове за поощряване на стопанската самодейност в полза на хората с увреждания, както и методът за финансиране на работодатели за обезпечаване на достъп до работното място за хората с трайни увреждания. Правилникът урежда реда за финансиране на планове за обезпечаване на претовареност на хората с увреждания в профилирана работна среда и за пускане на независим бизнес.

Регламентира се и редът за осъществяване на квотните отговорности на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания. Всяка година до 31 март работодателите ще би трябвало да уведомяват Агенцията по заетостта за осъществяването на квотата. Определят се и изискванията, при които работодателите се освобождават от отговорностите за осъществяване на квотата заради справедливи аргументи, както и заплащането на ежемесечни компенсационни вноски при нейното несъблюдение в размер 30 на 100 от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане. Определени са типовете различни ограничения, с чието използване работодателите се освобождават от погашение на компенсационни вноски за интервала на несъблюдение на квотата.

В правилника са избрани изискванията и редът за финансиране на основаването и действието на Центрове за предпазена претовареност като механизъм в поддръжка трудовата интеграция на хора с голям брой трайни увреждания.

Регламентира се и редът за основаване й поддържане на осведомителната система, в която ще има профил за всеки човек с увреждане.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР