Правителството прие позицията на България за редовното заседание на Съвета

...
Правителството прие позицията на България за редовното заседание на Съвета
Коментари Харесай

Правителството прие позицията на България за редовното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност

Правителството одобри позицията на България за постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия), което ще се организира на 29 септември 2022 година в Брюксел.

Ръководител на българската делегация ще бъде заместник-постоянният представител на Република България към Европейския съюз госпожа Иванка Ташева.

В дневния ред на срещата е планувано провеждането на два дебата по предложенията за Регламент по отношение на Инструмент в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки (SMEI) и Регламент за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране на устойчиви артикули и за анулация на Директива 2009/125/ЕО.

По отношение на Инструмента в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки България смята, че с самодейността следва да се подсигуряват координацията, солидарността и съгласуваността на реакцията на Европейски Съюз при рецесии и да се отбрани действието на единния пазар. Ще се търсят решения, които не дублират функционалностите на към този момент съществуващи принадлежности и които водят до минимална административна тежест за всички участници – бизнес, жители и администрация.

България поддържа предлагането за Регламент за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране на устойчиви артикули и за анулация на Директива 2009/125/ЕО.

Законодателната самодейност цели да разшири приложното поле на Директивата за екопроектиране отвън продуктите, свързани с енергопотреблението, тъй че да обхване допустимо най-широка гама от артикули и да спомогне за постигането на задачите на кръговата стопанска система. Ползите се показват в възстановяване устойчивостта на продуктите, понижаване на тяхното нездравословно влияние върху околната среда през целия витален цикъл и свободното им придвижване на единния пазар.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР