Правителството прие Постановление за закриване на Център "Фонд за лечение

...
Правителството прие Постановление за закриване на Център "Фонд за лечение
Коментари Харесай

Закриват Център „Фонд за лечение на деца“ след 31 март

Правителството одобри Постановление за закриване на Център "Фонд за лекуване на деца ", оповестиха от Министерския съвет. Документът е в сходство с измененията в член 82 от Закона за здравето. Според тях след 31 март изпълняваните от Фонда действия минават за администриране към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Припомняме, на 13 март пациенти запитаха по кое време Здравната каса ще е подготвена да поеме функционалностите на Фонда за лекуване на деца в чужбина и на Фонда за лекуване в чужбина.
От Националната пациентска организация сложиха четири съответни въпроса, които засягат действителното действие на структурата, която ще наследи Фонда за лекуване на деца.

Чрез нормативните промени се обезпечава равномерен преход на изпълняваните от Фонда действия към НЗОК, твърдят от Министерски съвет. Същевременно се подсигуряват правата и достъпът до лекуване на нуждаещите се пациенти.

До 31 март Фондът ще продължи да реализира в цялостен размер активността си, а по-късно всички неприключили процедури по заявки за подкрепяне на деца, както и осъществяването на издадените от шефа на Фонда заповедиза организационно и финансово подкрепяне, ще бъдат изпълнени от НЗОК, написа в решението на днешното съвещание на Министерския съвет.

"Основната цел на измененията е усъвършенстване на процедурите за разглеждане на заявките и дейно разходване на публичните средства за подкрепяне лекуването на деца за действия отвън обсега на здравното обезпечаване. Грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещи здрави генерации и напъните за възстановяване на здравните услуги следва да са ориентирани към обезпечаване на по-добър достъп и навременно ориентиране към нужния тип диагностика и лекуване ", твърдят от Министерски съвет.

Парите, нужни за използването на новата уредба, са планувани в бюджета на НЗОК за 2019 година Те ще бъдат предвиждани в годишните бюджети на НЗОК като средства от прехвърляния от държавния бюджет посредством бюджета на Министерството на здравеопазването, гласи известието на Министерски съвет.

Припомняме, на 20 април 2016 година имаше шумна интервенция на ДАНС против някогашния шеф на фонда Павел Александров.

Неговият правоприемник на поста - проф. Владимир Пилософ стартира с смяна метода на работа на Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца в чужбина. Още тогава участници сигнализираха, че се анулират лека-полека функционалности на съвета, което съответства и с ротационна промяна на състава.

След неведнъж връщане на делата някогашният шеф на Фонда за лекуване на деца Павел Александров към този момент не е обвинен.

След това управлението на Фонда от време на време бе сменяно като доктор Георги Деянов бе четвърти следващ шеф на Фонда след Павел Александров. Преди него бяха доктор Мариета Райкова, доктор Тинка Троева и проф. Владимир Пилософ.

"При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лекуване на деца, няма да бъде по-малко, в противен случай, ние разчитаме на по-високо качество ", увери Кирил Ананиев в коментар при следващите промени за Фонда за лекуване на деца.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР