Правителството прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния

...
Правителството прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния
Коментари Харесай

МС прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката при пенсионерите

Правителството одобри Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година Това се случи на днешното съвещание на Министерски съвет, осведомят от държавната пресслужба.

Програма обгръща интервала 2023-26 година . Документът планува продължение на имунизациите против грип, което би довело до по-добро самостоятелно здраве и понижаване на тежкото протичане, затрудненията и хоспитализациите в резултат на грипна зараза.

Основната цел на Националната стратегия е понижаване на заболяемостт а, затрудненията и смъртността от сезонен грип и инвазивни пневмококови инфекции при възрастни на и над 65 година посредством повишение на имунизационния обсег в тази възрастова група. Другата значима задача е повишението на информираността на популацията и на медицинските експерти за риска от грип и пневмококови инфекции, ваксинопрофилактиката и методите за предотвратяване.

Програмата планува обезпечаване на ваксини против сезонен грип и против пневмококови инфекции посредством контракти за доставки сред НЗОК и съответния собственик на позволение за приложимост и/или акредитиран представител и посочения от него търговец на едро с лекарствени артикули.

С реализацията на Националната стратегия се чака повишение на имунизационния обсег против сезонен грип на целевата група от 25% през 2023 година до 35% през 2026 година и повишение на имунизационния обсег против пневмококови инфекции от 5% през 2024 година до 15% през 2026 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР