Правителството прие Годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието

...
Правителството прие Годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието
Коментари Харесай

През 2021 г. брутната добавена стойност в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство“ е над 6 млрд. лева

Правителството одобри Годишния отчет за положението и развиването на земеделието за 2022.

Той включва обширен разбор за предходната и планирани данни за актуалната година.

Брутната добавена стойност (БДС), основана в бранш „ Селско, горско и рибно стопанство ” през 2021 година възлиза на над 6 милиарда лв.. В действително изражение тя нараства с 28,8% по отношение на 2020 година, за което способстват по-благоприятните климатични условия през годината, както и последователното отпадане на рестриктивните мерки, свързани с пандемията от COVID-19. Делът на аграрния бранш в общата БДС за стопанската система на страната нараства с 1 процентен пункт по отношение на миналата година, до 5 на 100. Сезонно изгладените данни за първите две тримесечия на 2022 година сочат нарастване на БДС, образувана от аграрния бранш надлежно с 3,6% и 1,3% на годишна база в действително изражение.

По предварителни данни, през първото полугодие на 2022 година позитивното салдо в аграрната търговия на страната възлиза на близо 1,1 милиарда евро, с 66,3% повече по отношение на същия интервал на 2021 година Водещите групи артикули в структурата на селскостопанския износ са житните растения, маслодайните семена и растителните мазнини, следвани от останки от хранителната индустрия и приготвени храни за животни, хранителни артикули, приготвени въз основата на житни растения, какаови артикули, безалкохолни и алкохолни питиета и други През 2021 година износът на селскостопански артикули бележи растеж от 26,2% по отношение на миналата година.

В рамките на 2021 година по Програмата за развиване на селските региони са изплатени 707,8 млн. лв., а по Програмата за морско дело и риболовство – към 27 млн. лв.. По схемите за директни заплащания и преходна национална помощ през календарната 2021 година са оторизирани над 1, 7 милиарда лв. от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет. Подкрепата на земеделските производители под формата на държавни помощи през годината е в размер на 383,3 млн. лв..

В отчета са посочени целите и задачите на политиката в аграрния бранш, ограниченията и дейностите за тяхното реализиране през 2023 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР