Правителството прави всички необходимо, за да защити националните интереси и

...
Правителството прави всички необходимо, за да защити националните интереси и
Коментари Харесай

Петкова за ЧЕЗ: Правителството прави всичко, за да защити националните интереси

Правителството прави всички належащо, с цел да отбрани националните ползи и всички би трябвало да се обединим към това. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти в Народното събрание във връзка със договорката с ЧЕЗ.
„ Държавата има своите благоприятни условия за регулаторни пълномощия да управлява активността освен на това електроразпределително дружество, а на всички останали “, разяснява Петкова. Тя разясни, че страната има такава алтернатива.
По думите й не електроразпределителните предприятия дефинират цената на потребителите, защото това е функционалност на КЕВР.
„ Тя и при либерализиран пазар ще продължи да дефинира и контролира цените за транспорт и достъп. Хората би трябвало да бъдат спокойни. Видя се, че тези нервности, които бяха основани първоначално, са безусловно безпочвени и неоснователни. Трябва да се има поради и това, което всички знаем, че трите електроразпределителни сдружения надлежно имат искания и водят арбитража против България “, уточни министърът.
Във връзка с обвиняванията на Българска социалистическа партия, че ръководещите си сменят мнението във връзка с договорката с ЧЕЗ, Петкова разясни, че те са в съпротива и по формулировка би трябвало да не са съгласни с това, което вършат ръководещите. Във връзка с признатите промени в Закона за енергетиката, Петкова съобщи, че те са положителни. Тя разясни, че с приемането на измененията в Закона за енергетиката в обсега му ще влезе договорката с ЧЕЗ.
Подкрепяме всичко, което е обвързвано с либерализацията на енергийния пазар , добави тя, съобщи Фокус.
„ Беше упоменато неведнъж, че се работи от 2015 годна в тази посока. Световната банка приготви един модел на либерализация на електроенергийния пазар. Този модел има своите въпросителни. Една от тях е рекомендацията на Световната банка във връзка с възобновимите енергийни източници да бъде въведен моделът „ контракт за разлика”. Нещо, което за всички след това стана ясно, че няма по какъв начин да се осъществя и се взе кардинално решение да бъде въведен моделът „ контракт за премия”, както плануват насоките за държавната помощ”, изясни министър Петкова.
Тя акцентира, че въпросът за държавната помощ също е измежду най значимите, който дефинитивно би трябвало да бъде позволен . „ Досега няма законопроект и няма държавна помощ, предоставена в региона на енергетиката, която де е нотифицирана тогава, когато планува европейското законодателство”, изясни Петкова и акцентира, че евентуално това се дължи на недоумение на Закона за държавните помощи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР