Правителството прави нов опит да въведе системата бонус-малус“, която да

...
Правителството прави нов опит да въведе системата бонус-малус“, която да
Коментари Харесай

Правителството пак опитва да въведе системата „бонус-малус“

Правителството прави нов опит да вкара системата „ бонус-малус “, която да се употребява при ценообразуването на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “. На днешното държавно съвещание бяха признати промени в Кодекса на застраховането в тази посока, само че те би трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание.

Целта на системата е да повиши цената на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ за водачите, които предизвикват пътни катастрофи и да ги разграничи от изрядните. С други думи – колкото повече произшествия предизвиква водач, толкоз по-скъпа застраховка ще заплаща.
Предистория
Последният план за въвеждането на системата датира от 2019 година, само че държавното управление – тогава на третия кабинет на Бойко Борисов – се отхвърли дни преди Коледа със поръчка да се изготви нов законопроект на идната година. Пандемията обаче остави тематиката на назад във времето.

В предходните разновидности концепцията бе застрахователите да работят по единни правила за предоставяне на бонуси на изрядни водачи и да завишават цените на неизрядните. Имаше и създаден вид, който включваше цялостното държание на водача, т.е. с изключение на пътните катастрофи за установяване цената на застраховката въздействие да оказват и да вземем за пример други нарушавания на лидера.

Сега обаче се планува застрахователните компании сами да изготвят политиките си и на процедура сами да дефинират размера на поощренията и глобите.

Те ще употребяват данните от Гаранционния фонд, където се записват всички искания за заплащания по застраховките „ Гражданска отговорност “ и „ Каско “. Други нарушавания на лидера няма да се взимат поради.

Въвежда се и обвързване застрахователите да разгласяват по явен метод признатите си правила.

Предвижда се всички удостоверения за искания по застраховки на моторни транспортни средства да се издават централизирано от Гаранционния фонд. Те ще отразяват цялата история на породените вреди при потребление на обещано транспортно средство, без значение от застрахователя, при който лидерът е бил застрахован.
Други промени
Предвижда се нарастване на минималната застрахователна сума, до която застрахователите изплащат компенсации по „ Гражданска отговорност “. За неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или гибел минималната отговорност на застрахователите ще бъде вдигната от 10.42 млн. лева, без значение от броя на повредените хора, на левовата равноценност на 6.45 млн. евро. За вреди на имущество лимитът ще бъде нараснал от 2.1 млн. лева на левовата равноценност на 1.3 млн. евро.

Предвижда се вноските в Обезпечителния фонд по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност " на автомобилистите да се дефинират като % от начислената застрахователна награда, а не като закрепена сума.
Статистика
Тъй като е наложителна за всички, застраховката „ Гражданска отговорност “ е най-популярният осигурителен артикул в България. По данни от отчет на Асоциацията на българските застрахователи и Института за пазарна стопанска система дeлът нa oбщия пpeмиeн пpиxoд в БBΠ, изpaзeн чpeз ĸoeфициeнтa „ Зacтpaxoвaтeлнo пpoниĸвaнe “, пpeз гoдинитe ce движи в гpaницитe oт 2 дo 2.4%, дoĸaтo cpeднoтo нивo зa Eвpoпa e 7.4%.

Застрахователите като цяло са съгласни с въвеждането на системата. България е една от дребното страни в Европейския съюз без такава.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР