Правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на

...
Правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на
Коментари Харесай

Христов: Ситуацията с Газпром изобщо не е розова

Правителството възобновява договарянията с Азербайджан за нарастване на доставките на газ за страната ни, разгласи министърът на енергетиката Росен Христов, заяви БНР.

" Възнамеряваме да стартираме интензивни диалози с Азербайджан за увеличение на количествата, надлежно към този момент и сделка по цените. Можем да преговаряме с азербайджанската страна за увеличение на количествата. Имат запаси, въпросът е още веднъж цената. Нямаме контрактувани спомагателни количества, тъй че от понеделник започване диалози ", сподели Росен Христов.

Кризисният щаб по енергетика през днешния ден заседава за първи път с участието и на синдикални, работодателски и браншови организации. След съвещанието участниците излязоха дадоха брифинг, предава.



Той посочи, че министерството ще продължи да търси количества газ, които да покрият потреблението за целия зимен интервал:

" От тук нататък ще насочим напъните си за сключване на средносрочни контракти, тъй че да осигурим систематични доставки на тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни тормозят толкоз, имаме предложения за доставка на газ, това, което най-вече ни тормози, е цената и наклонността на пазара за редовно повишение на цените ", уточни министърът.



В " Топлофикация София " се създава работна група от финансови и механически експери за цялостно перструктуриране на предприятеието и намиране на вложения за преоборудването му, стана ясно още от думите на министъра. 

" В момента фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът сме го взели на ръчно ръководство ", добави служебният вицепремиер. " В петък получихме линеен график за приемане на документите и довеждане докрай на строителните работи. Поети са задължения, в това число пред президента, че интерконекторът ще бъде пуснат от 1 октомври ", удостовери той.

Министърът напомни и че са съумели да договорят доставката на 1 от танкерите с втеченен газ от американска компания. " Тук основното беше неналичието на терминали. Успяхме да организираме свободен слот за доставка през октомври в Турция. За страдание останалите танкери, макар че офертата беше атрактивна,не можем да се възползваме, тъй като свободните терминали са на такава цена, че у нас крайният артикул ще е неблагоприятен ", уточни Христов. 

И още - служебното държавно управление е в условия да не може да компенсира бизнеса, тъй като няма Народно заседание. Ако бизнесът има оферти, те ще ги приготвят, разгласи още министърът.

Бизнесът

" Не можем да работим на тези равнища на природен газ ", уточни в изказване след съвещанието на Кризисния щаб Васил Велев, предс. на УС на Асоциацята на индустриалния капитал в България. " В Турция е под 11 лева, в Сърбия е 90лв. За съпоставяне - парното в София - неговите 40% са избрани при 120 лева на мегаватчас - августовската цена е близо 300 лева за мегаватчас. Ние направихме сметки с данните, които разполагаме, и смятаме, че 200 лева на мегаватчас е постижимо, а 250 лева е пределна цена и би трябвало да се търсят благоприятни условия за компенсиране ", уточни Велев. Според него 200лв е простимо при реактивиране на доставки от “Газпром Експорт ”.

" Ние нямаме опция на доставките на " Газпром износ " в ценово отношение ", безапелационен бе Велев. По думите му губим съвсем 180 млн. всеки месец - почти същото количество ще можем да икономисваме и от контракта с азерите, в случай че в действителност влезе в деяние интерконекторът на 1-ви октомври. 

Синдикатите

Ваня Григорова, стопански консултант на президента на КТ " Подкрепа ", разяснява: " Това, което беше чуто от страна на бизнеса е, че при цена от над 250 лева за цена на газа означава затваряне на предприятия. Напомням, че България е с най-високите равнища на енергийна беднотия в целия Европейски Съюз, а към момента нямаме създадена формулировка за “енергийно небогати ” жители, тъй че те да могат да бъдат подпомагани не с целеви помощи за отопление, а за постоянните месечни заплащания за електричество и газ. Това, което стана ясно е, че даже за обезщетенията за бизнеса към този момент трудно  се намират средства за отплата ".

Синдикатите упорстват да се подсигурява доставка на допустимо най-евтиния газ. " И второ - по отношение на цената на тока - желаеме да се упорства пред Европейска комисия да имаме право като страна да ограничим износа си на ток ". Според Григорова България може да обезпечи потребностите си от електоенергия, в случай че не изнася всичко и в случай че не всичко се търгува на тържищата. 

Тя подчертава още и на нуждата от отплата на градския превоз, за да не остане страната без обществен превоз. Тази тематика още веднъж ще стане изключително мъчителна в края на годината, защото средствата, които бяха заделени през актуализацията на бюджета, ще бъдат изчерпани, предизвести Ваня Гргорова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР