Правителството подкрепя финансовата децентрализация на общините след внимателен анализ, който

...
Правителството подкрепя финансовата децентрализация на общините след внимателен анализ, който
Коментари Харесай

Правителството подкрепя финансовата децентрализация на общините

Правителството поддържа финансовата децентрализация на общините след деликатен разбор, който следва да направи Министерството на финансите.

Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков на среща с представители на Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/. В полемиката се включиха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски .

Денков акцентира, че е належащо да се откри резистентен метод , който няма да позволява ощетяване на никоя община . В същото време процесът на децентрализация би трябвало да се развива редом с повишение на прозрачността и възстановяване на контрола върху разходването на обществени средства .

По време на срещата бяха разисквани също по този начин опциите за основаване на нови целеви фондове , посредством които общините да финансират свои планове.

Пред премиера кметовете на общини показаха модел за финансова децентрализация , който е създаден през предходната година. Той е бил направен въз основа на предоставени публични данни от Министерството на финансите и други държавни институции. В него са изследвани вероятните сюжети за всички 265 общини в страната .

Кметовете показаха удовлетворение от това, че техните оферти са били чути при подготовката на Бюджет 2023 . Те се надяват на също толкоз ползотворно разискване на плана за идната година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР