Правителството подготвя вдигане на размера на командировъчните в нашите представителства

...
Правителството подготвя вдигане на размера на командировъчните в нашите представителства
Коментари Харесай

Кабинетът вдига командировъчните на дипломатите ни по света

Правителството приготвя повдигане на размера на командировъчните в нашите представителства по света по предложение на вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Предложението за нарастване от 18%на парите е подбудено от инфлацията и пандемията от COVID-19, както и от зачестилите отводи на представителите на България от дълготрайни командировки.

В мотивите се отбелязва да вземем за пример, че през тази година няколко пъти е разгласен конкурс за две вакантни позиции в Постоянното посланичество на страната ни към Организация на обединените нации в Ню Йорк поради липса на искащи.

Според Министерство на външните работи действителният размер на командировъчните на чиновниците, дългосрочно командировани в Съединени американски щати, сега слага българските дипломати " в категорията на лица с право на обществени помощи ".

Габриел акцентира, че за първи път от приемането на наредбата през 2008 година се предлага цялостна актуализация на базисните размери на командировъчните. През 2017 година е признато ново приложение, с което са увеличени парите, само че за по-голяма част от страните не са довели до повдигане на базисния размер, а само до изплащането на 100% от в началото планувания през 2008 година размер.

" За интервала 2017-2022 година по данни на Световната банка е регистрирана кумулирана инфлация на годишна база от 20,5%, отразяваща радикалните промени в международната стопанска система, в резултат на пандемията от COVID-19 и военния спор в Украйна. Растящата инфлация докара до доста намаление на относителната стойност на командировъчните средства, дружно с осезаемо понижаване на покупателната дарба на дълготрайно командированите чиновници. В резултат са налице многократни тревожни сигнали от задграничните представителства, че средствата за прехрана на българските чиновници зад граница не дават отговор на растежа на потребителските цени в приемащите страни ", акцентира Габриел.

Освен това за последните 6 година има сериозно несъответствие сред настоящите нормативи и нужните средства за издръжка на живота и покриване на разноските, в това число и за медицински потребности на служителите, командировани дълготрайно в чужбина. А като разследване от влошените условия Министерство на външните работи изпитва все по-осозаем от недостиг на фрагменти и отлив на искащи да работят зад граница. Отчетени са 22 оттеглени заявки. 

" За страдание, трайната наклонност през последните години за недофинансиране на дипломатическата работа и дефицитът на квалифицирани служители в Министерство на външните работи и зад граница се отразява отрицателно върху отстояването на българските ползи в чужбина и върху цялостното наличие на страната ни на интернационалната сцена. Недостатъчното финансово заплащане освен всичко друго, поражда опасности от компрометиране на лоялността към службата и/или страната ", се споделя още в претекстовете.

В европейски и международен мащаб има наклонност за повишаване на парите на дипломатите, като се дават за образец Германия, Испания, Финландия, Съединени американски щати и други

" Държавите от Европейски Съюз и НАТО отдават все по-голямо значение на човешкия капитал и ролята му за реализиране на задачите на външната политика, като поставят фокусирани старания за повишение на финансовото благосъстояние на своите чиновници, тъй че те да са конкурентни на тези в други области ", добавя Мария Габриел.

В същото време размерът на командировъчните на чиновници на други дипломатически представителства към съответните страни на акредитация, в това число на посолства на разрастващи се страни от Латинска Америка, Азия и Африка, надвишава доста размера на средствата, получавани от българските дипломатически чиновници на дневна база. Което основава риск от репутационни вреди за България и за нейния интернационален престиж.

Според предлагането на Мария Габриел най-добре ще са платени чиновниците в посолството ни в Швейцария - дневните са от 149 евро, следвани от тези в Съединени американски щати - 139 евро, Дания - 138 евро, Ливан - 132 евро. Най-малко са парите на представителите ни в Йемен - 96 евро, и Узбекистан - 98 евро.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР