Правителството отпусна 580 млн. лв. за ремонт на студентски общежития,

...
Правителството отпусна 580 млн. лв. за ремонт на студентски общежития,
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 580 млн. лв. за ремонт на общежития, училища и градини

Правителството отпусна 580 млн. лева за ремонт на студентски общежития, учебни заведения и детски градини в интервала 2024 - 2026 година Финансирането ще се реализира посредством три нови стратегии, оповестяват от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Първата стратегия е за създаване и ремонт на детски ясли, градини и учебни заведения, а образователните заведения ще получат до 240 млн. лева за осъществяване на дейностите. Целта е да се понижи дефицитът тук-там в детските градини и ясли и да се усилят учебните заведения на едносменен режим.

Същата сума се отпуска и за държавни и общински учебни заведения за създаване и главен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Подкрепата ще способства за възстановяване на изискванията за физическо образование и спорт, за осъществяване на постоянните часове и на действия отвън образователния проект.

Планирани са ремонт, саниране и обзавеждане на студентските общежития на държавните университети, а отпуснатите средства са до 100 млн. лева Целта на програмата е възстановяване на социално-битовите условия на студентите.
Училища отличници
Допълнителни 2.6 млн. лева ще получат 72 учебни заведения у нас за стипендии на своите възпитаници. Това са учебни заведения, чиито ученици имат високи резултати на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика за интервал от 5 образователни години.

Най-добре представилите се учебни заведения са разпределени в седем групи - четири на база междинните резултати по български език и литература и три на база междинните резултати по математика. В взаимозависимост от групата, в която се намират, учебните заведения получават друг размер на средствата за един възпитаник - сред 30 и 80 лв. за групите по български език и сред 50 и 90 лв. за групите по математика. С тези спомагателни средства учебните заведения имат опция да дадат стипендии на повече възпитаници с висок триумф.

Наредбата за стипендиите разрешава по решение на просветния министър да се заделят средства в бюджета за стипендии, които да се разпределят въз основа на просветителните резултати на учебните заведения. По този метод обаче мощните учебни заведения получават опцията да станат още по-силни, а слабите остават без поддръжка. На този декор евентуално контрастът сред просветителните институции би станал още по-голям.

Към момента учениците имат право на разнообразни типове месечни стипендии - за подкрепяне на достъпа до обучение и попречване на отпадането, за подкрепяне на възпитаници с трайни увреждания, за възпитаници без родители, както и за триумф, които са в размер от 21 до 60 лева

Междувременно държавното управление утвърди и 1.7 млн. лева за увеличение на месечната помощ на възпитаници, настанени по реда на Закона за протекция на детето в спешни центрове, центрове за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с или без увреждания и преходни жилища.  С даването на спомагателните средства, месечната помощ за близо 3 700 възпитаници, настанени в тези обществени услуги, ще доближи 90 лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР