Правителството отпусна 20 млн. лв. на Българската академия на науките

...
Правителството отпусна 20 млн. лв. на Българската академия на науките
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 20 млн. лв. за увеличение на заплатите в БАН

Правителството отпусна 20 млн. лева на Българската академия на науките (БАН) за нарастване на заплатите на учените, считано от 1 януари 2022 година, заяви държавната пресслужба. Допълнителните пари се отпускат за осъществяване на знаци за научно и иновационно развиване, избрани в съглашение сред Министерството на образованието и науката (МОН) и Българска академия на науките, както и за планове, създадени от учените по критерии, признати от академията.

Освен повишение на каузи на изявленията в авторитетни списания съглашението с МОН планува повишение на патентната интензивност на откривателите с 10%. Академията ще притегли още 40 млади откриватели и нови докторанти, като им обезпечи по-добри условия за кариерно развиване. Българска академия на науките ще създаде редица планове, измежду които ще има и такива, по които ще бъдат включени учени, потърпевши от военната инвазия в Украйна, написа в известието.

През февруари учените заплашваха с митинги, откакто стана известно, че заделената за просвета бюджетна дотация за 2022 година е 119 млн. лева, като нарастването по отношение на 2021 година е 2 млн., а на Българска академия на науките й трябват в допълнение 20 млн. лева.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР