Правителството отделя допълнителните плащания за възрастните към социалното подпомаганеТри допълнителни

...
Правителството отделя допълнителните плащания за възрастните към социалното подпомаганеТри допълнителни
Коментари Харесай

Този месец пенсиите ще имат три добавки

Правителството отделя спомагателните заплащания за възрастните към общественото подкрепяне

Три спомагателни заплащания ще има към над 1 млн. пенсии за февруари, удостовери тази заран на конференция общественият министър Георги Гьоков, предава вестник.

Причината за това са обезщетенията за гафа, с който държавното управление стартира годината - 1,068 млн. пенсионери получиха по-малко в сравнение с през декември. Дотук се стигна, откакто нарастването на пенсиите от 25 декември не съумя да компенсира понижението на половина на коронавирус добавката, която до декември беше 120 лева, а от януари до края на юни ще бъде 60 лева

През февруари пенсионерите с понижена пенсия ще получат коронавирус добавка в размер на 60 лева, доплащане за февруари за постигане размера на декемврийското заплащане и още едно доплащане - за януари, изясни Гьоков.

От март до юни към пенсиите ще има още две доплащания - коронавирус добавка от 60 лева и доплащане за постигане размера на декемврийската сума.

През януари обаче имаше доплащане за 7 дни от декември, което няма да го има през идващите месеци, акцентира общественият министър.

"Част от неяснотата за размера на пенсиите се дължи на обстоятелството, че размерът на добавката бе променян няколко пъти и самата добавка се заплаща с пенсията. Няма понижен главен размер на пенсиите, те набъбнаха с 12,9% приблизително ", разяснява Гьоков.

"Ще създадем всичко допустимо за делене на пенсиите и изплащаните добавки към тях. Смятаме, че в случай че те бъдат ясно обособени като обществени помощи, това ще подчертае техния краткотраен темперамент ", сподели още общественият министър.

Гьоков най-накрая внесе изясненост и във връзка постоянно даваното заричане от "Продължаваме смяната ", че тази година няма да има пенсионери под линията на беднотия. "Пенсии в общия смисъл на понятието под линията на беднотия ще има, защото има пенсии, които не са свързани с трудовата активност - неработоспособност, наследствени и прочие Но все още няма изплащана самостоятелна пенсия за застрахователен стаж и възраст, която дружно с добавка да е под линията на беднотия ", изясни министърът.

Социалният министър призна и че за разлика от сегашните безусловни коронавирус добавки, в бъдеще спомагателните заплащания ще зависят от размера на приходите на пенсионера. "Волята на това държавно управление е да подкрепя посредством общественото подкрепяне пенсионерите с приходи под линията на беднотия, като наблягам - приходи ", сподели Гьоков. Това значи, че пенсионерските добавки следва да се приравнят на обществени помощи и в случай че да вземем за пример пенсионерът получава приходи от наем, лихва и прочие, няма да бъде подпомаган. "Друг е въпросът, че е неприемливо да има и един българин, който да живее под линията на беднотия ", разяснява министърът.

За след юни държавното управление към момента не знае какво ще направи отвън плануваното съгласно Кодекса за обществено обезпечаване нарастване по швейцарското предписание с 6,1%. Гьоков и тук призна, че това нарастване няма да покрие в това време насъбраната инфлация.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР