Правителството одобри законопроект за промени в Кодекса на труда, които

...
Правителството одобри законопроект за промени в Кодекса на труда, които
Коментари Харесай

Бащите с 2 м. отпуск за гледане на дете до 8 г.

Правителството утвърди законопроект за промени в Кодекса на труда, които подсигуряват в по-голяма степен правата и ползите на работещите и работодателите посредством повишение на сигурността на трудовите връзки и основаване на по-добри условия за съвместяването на професионалния и персоналния живот.

С измененията се основават отговорности за работодателя да среща служащия или служителя с вътрешните правила за работната заплата, да обезпечава информация за изискванията и реда за преустановяване на трудовия контракт, както и за проведените образования за поддържане и повишение на професионалната подготовка и възстановяване на професионалните умения на личния състав.

С това се подсигурява правото на служащия или служителя да получава изчерпателна информация по отношение на трудовото си правно отношение, което е причина за по-голяма задоволеност от работата, както и за отбягване на трудови разногласия с работодателя.

Регламентира се самостоятелно право на отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) с право на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване.

Отпускът е в размер до 2 месеца и може да се употребява от бащата (осиновителя) едновременно или на части до навършване на 8-годишна възраст на детето.

При използването му бащата (осиновителят) ще има право на обезщетение в размер на 710 лв. месечно от държавното публично обезпечаване.

Този отпуск ще може да се употребява, когато бащата (осиновителят) не е употребил трансфериран отпуск за бременност и раждане, развъждане на дете до 2-годишна възраст или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст от майката (осиновителката).

Ползването на този тип отпуск е причина за създаване на по-пълноценна връзка сред бащата (осиновителя) и детето, както и за повишение на опциите за интензивно присъединяване във възпитанието му.

Въвеждането му няма да докара до лишаване или понижаване на съществуващи все още права на майките (осиновителките), свързани с отпуските за раждане, осиновяване и развъждане на дете.

С измененията в Кодекса на труда се дефинират и случаите, при които служащият или служителят има право да предложи на работодателя изменение за несъмнено време на продължителността и разпределението на работното време, да премине към работа от разстояние и други промени на трудовото правно отношение, които да улеснят съвместяването на трудовите и фамилните отговорности и/или да обезпечат по-предвидими условия на труд.

Това право има служащ или чиновник, който е родител (осиновител) на дете до 8-годишна възраст, както и служащ или чиновник, който поставя грижи за родител, дете, брачен партньор, брат, сестра и родител на другия брачен партньор или други родственици по права линия заради медицински или други основателни аргументи. Работодателят е задължен да даде стимулиран писмен отговор дали приема предлагането.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР