Правителството одобри законодателни промени в Закона за българското гражданство, които

...
Правителството одобри законодателни промени в Закона за българското гражданство, които
Коментари Харесай

Правителството одобри законодателни промени срещу "златните паспорти"


Правителството утвърди законодателни промени в Закона за българското поданство, които плануват да отпадне приемането на българско поданство от чужденци против вложения, познати като " златни паспорти ".

" До измененията се стигна след обширен разбор, съгласно който тази политика е неефективна и не води до действителни вложения в българската стопанска система и до откриването на работни места. При взимането на държавното решение е регистрирано изразеното от Европейската комисия безпокойствие от продължаващата в България законова опция за придобиване на българско поданство по натурализация в подмяна на авансово избрани заплащания ", пишат от пресслужбата на кабинета.

На днешното съвещание Министерският съвет усили двойно субсидираните от страната места за банкет на студенти от Република Северна Македония в български висши учебни заведения.

Местата нарастват от 150 на до 300, като до петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в постоянна форма на образование. Промените целят разширение и подсилване на образованието като предпочитано направление на българската политика във връзка с Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

Студенти от българските диаспори, които не имат документ за българско поданство, също ще могат да аплайват в българските университети. Те се освобождават от такси за кандидатстване и за образованието си, в случай че са жители на някоя от следните страни: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР