Правителството одобри промените в издаването на ТЕЛК, с които повече

...
Правителството одобри промените в издаването на ТЕЛК, с които повече
Коментари Харесай

Кой ще има право на пожинзнен ТЕЛК?

Правителството утвърди измененията в издаването на ТЕЛК, с които повече хора би трябвало да получават документа пожизнено и да не се явяват от време на време пред комисия. След като видяха новите текстове обаче, пациентски организации се възмутиха и упрекнаха Министерството на здравеопазването в дискриминация.

Пожизнен ТЕЛК, да вземем за пример, ще получават хората с трансплантирани органи, част от онкоболните, хората с необратими увреждания на крайниците, хората с тежка степен на загуба на слуха, с разнообразни вродени малформации или са със болестта муковисцидоза.

И до момента хората с трайни и необратими увреждания имаха право на пожизнено решение. Сега кръгът се уголемява и категорично се показва в кои тъкмо случаи такова решение се поставя.

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров изясни какви промени се плануват в Съвета за тристранно съдействие, без обаче обществените сътрудници да са виждали съответните текстове. След като през днешния ден те бяха утвърдени от Министерския съвет, bTV изиска от ведомоството да им ги даде. Част от пациентските организации също са ги поискали и някои от тях са останали разочаровани, откакто са прочетли измененията. Твърдят, че при пациенти с едни и същи необратими болести, не за всички се поставя доживотен ТЕЛК.

С измененията се показва, че хората с хипофизарни нарушавания, поради които са с невисок растеж, ще получават доживотен ТЕЛК. Но не всички, а единствено тези, които са достигнали избрани сантиметри след привършване на растежа. Светльо Чернев, който е с такова заболяване и оглавява неправителствената организация „ Малки български хора “ за пациентите като него, счита това за дискриминация.
Снимка: bTV

" Това е брадата дивотия, тъй като дискриминираме едни дребни хора по отношение на други дребни хора ", съобщи той.

Организацията обмисля да подаде тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация, а шефът на Националната експертна лекарска комисия изясни, че редакциите в наредбата не пречат на лекарите да издават доживотен ТЕЛК за всички хора с невисок растеж. Казусът щял да се реши с методически инструкции, които ще се изготвят към комисиите.

" Ние ще го разпишем, с цел да може фактически и дребните хора да са спокойни ", изясни шефът на НЕЛ доктор Кънчо Райчев.

Междувременно и хората с диабет останаха разочаровани. Вчера здравният министър съобщи, че те ще получават доживотен ТЕЛК, само че през днешния ден се оказва, че това няма да е за всички, а единствено за тези със захарен диабет вид 1, които са с най-малко две затруднения от него. Габриела Тинчева не е измежду тях.
Снимка: bTV

" Не мисля, че хората без затруднения би трябвало да бъдат ощетявани, тъй като и без затруднения и със - хората с диабет не могат да бъдат излекувани ", сподели тя.

Предстои измененията да бъдат оповестени в Държавен вестник, след което ще станат факт.

За хората, които сега имат срочен ТЕЛК, само че с измененията им се поставя доживотен, могат да подадат декларация, с която да пожелаят да бъдат освидетелствани единствено по необратимото си заболяване и по този начин да получат пожизненото решение.

По всяко време хората с доживотен ТЕЛК ще могат да изискат да бъдат преосвидетелствани, в случай че нещо в положението им се промени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР