Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република

...
Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република
Коментари Харесай

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Правителството утвърди плана на Закон за държавния бюджет на Република България за 2018 година, оповестиха от Министерския съвет.
Приоритетните браншове са обучение, защита и сигурност, обществена и здравна политика, както и провеждането на Председателството на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година.

Министрите утвърдиха и обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година, която съставлява претекстовете към законопроекта. В прогнозата са показани средносрочните стопански вероятности и цели на държавното управление, както и главните параметри на бюджетната рамка за 2018 година .

С Бюджет 2018 са обезпечени пари за поддържане и развиване на националните отбранителни качества и качествата , свързани с груповата защита. Според вносителите на проектобюджета, са обезпечени пари, в това число и за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби .
Предвижда се увеличение на разноските за личен състав, нужни за осъществяването на политиките в региона на защитата и сигурността .

 Бюджет 2018 е добър, макар сложното време, твърди Горанов
Бюджет 2018 е добър, макар сложното време, твърди Горанов

Пред медиите, финансовият министър регистрира сериозен стопански напредък

Според проектобюджета за 2018 година се възнамерява поемането на нов вътрешен държавен дълг под формата на държавни скъпи бумаги (ДЦК) в размер до 1 милиарда лв.. Той е за отчасти покриване на идните погашения по дълга на обща стойност от 1,6 милиарда лева , в това число 1,2 милиарда лева падежи на държавни скъпи бумаги на вътрешния пазар и 0,4 милиарда лева погашения по външни държавни заеми.

Останалата част от 0,6 милиарда лева ще бъде покрита с пари, спестени от обезпеченото финансиране на планувания недостиг за 2017 г . заради упованията за уравновесено бюджетно салдо към края на годината. Реализирането на негативно чисто дългово финансиране се чака да докара до понижение на държавния дълг до 23,5 милиарда лв. към края на 2018 година или 22,3% от прогнозното равнище на Брутният вътрешен продукт, гласи информацията от Министерски съвет.

При намаляващо съответствие на държавния дълг към прогнозния Брутният вътрешен продукт през тригодишния интервал се чака към края на 2020 година дългът да възлезе на 23,8 милиарда лева или 20% от Брутният вътрешен продукт , което се обуславя от усъвършенстваната бюджетна позиция на страната.

 Бюджет 2018 е първият, който предлага повишаване бюджетните заплати
Бюджет 2018 е първият, който предлага повишаване бюджетните заплати

Смущаващо е, че се приема за обикновено държавна администрация да се устоя от такси, счита проф. Христина Вучева

Според проектобюджета, се планува увеличение на размера на минималната работна заплата от 460 лева на 510 лева от 1 януари 2018 година, на 560 лева от 1 януари 2019 година и на 610 лева от 1 януари 2020 година .

Осигурителната политика за интервала 2018-2020 година планува опазване на съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното публично обезпечаване . За 2018 година нараства вноската за фонд " Пенсии " на ДОО с един процентен пункт. За интервала 2018-2020 година се усилва минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица , надлежно за 2018 година в размер на 510 лева.; за 2019 година - 560 лева.; за 2020 година - 610 лева

Същевременно отпада скалата за установяване на диференцирани минимални осигурителни приходи, съгласно облагаемия приход . Промяната в механизма ще докара до облекчение на администрирането на този тип приходи както за Национална агенция за приходите, по този начин и за задължените лица.

От началото на 2018 година се планува и нарастване на минималния месечен размер на осигурителния приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители от 300 лева на 480 лв..

И през 2018 година продължава последователното увеличение на възрастта за пенсия - от 1 януари всяка година с по 2 месеца за дамите и с по 1 месец за мъжете . Целта е дамите да се пенсионират при 35 години и 10 месеца трудов стаж, а мъжете - при 38 години и 10 месеца. Това ще стане през 2020 година. Минималната възраст за пенсиониране на работещите в бранш " Сигурност " продължава да се усилва с по 2 месеца до постигане на 53 години и 6 месеца през 2020 година .

В целта за обществена политика от 1 януари 2018 година е планувано нарастване на компенсациите и помощите за развъждане на дете от една до две годишна възраст и компенсацията при безработица.

През 2018 година се планува продължение на финансирането на обществените услуги " Личен помощник ", " Социален помощник " и " Домашен асистент " . Според вносителите се плануват средства за увеличение на броя на обществените служащи, с цел да бъде непокътнат административният потенциал и естественото действие на структурите към министъра на труда и обществената политика, гласи известието на Министерски съвет.

В сферата на опазването на здравето за 2018 година е планувано в допълнение право на разноски в размер на 400 млн. лева по бюджета на НЗОК .

В тази област предпочитани остават незабавната здравна помощ, електронното опазване на здравето, майчиното и детско опазване на здравето, асистираната репродукция , лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика. Предвиждат се спомагателни средства за незабавната здравна помощ съгласно признатата от Министерския съвет Концепция за развиване на системата за незабавна здравна помощ в Република България 2014-2020 година

В приходната част на бюджета, държавното управление цели поетапно повишаване на акциза на цигарите до най-малко 177 лева на 1000 къса към 01 януари 2018 година .

 БСК подлага на критика бюджет 2018
БСК подлага на критика бюджет 2018

Очакваното повишаване на вложенията през 2017 година не компенсира забележителния спад от миналата година

Възможностите за финансиране на обществените разходни политики са лимитирани в рамките от 37,2% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година до 35,5% от Брутният вътрешен продукт през 2020 г . Общите разноски по Консолидираната фискална политика (КФП) в средносрочен проект демонстрират наклонност на понижение като % от Брутният вътрешен продукт и имат главен консолидационен принос за реализиране на задачите за недостига, се споделя в претекстовете към проектозакона за бюджет 2018.

За приоритет обучение, съгласно вносителите, се обезпечава привличане на младежи в специалността. Продължава почналото през 2017 година нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение . Целта е да има двойно нарастване на възнагражденията до 2021 година, планувано в управническата стратегия на държавното управление.

 Дълг от 1 милиарда лева поема страната съгласно държавния Бюджет 2018 година
Дълг от 1 милиарда лева поема страната съгласно държавния Бюджет 2018 година

Публикуваха държавния бюджет на страната за 2018 година

За по-добро качеството на образованието от 2018 година ще се промени системата на делегираните бюджети . Финансирането няма да зависи единствено от броя на децата и учениците, а и от броя на паралелките , от спецификата на района, в който се намира учебното заведение, а в по-дългосрочен интервал - и от качеството на просветителния развой.

За интервала 2018-2020 година държавното управление ще основава условия за стопански напредък по отношение на заложените цели, цели и ограничения в управническата стратегия, гласят претекстовете към проектозакона за бюджета за 2018 година

Според известието, " В обновената прогноза се з апазват задачите за недостига по консолидираната фискална стратегия (КФП) , заложени в пролетната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година, надлежно за 2018 и за 2019 година от 1% и 0,5% от Брутният вътрешен продукт и постигане на уравновесена бюджетна позиция през 2020 година, посредством придържане към плавни и премерени консолидационни стъпки в границите на 0,4-0,5% годишно за прогнозния интервал ".

 Нинова събира повече доходи от Борисов с различен Бюджет 2018
Нинова събира повече доходи от Борисов с различен Бюджет 2018

Българска социалистическа партия предлага лечебните заведения да се записват по Закона за лечебните заведения

Според прогнозата, приходната част на бюджета цели поощряване на вложенията посредством опазване на ниски налози и ограничение на данъчните измами и повишение на макроикономическата и фискална резистентност в дълготраен проект.

В средносрочен проект планът за бюджет е с наклонност на понижение от 36,2% от Брутният вътрешен продукт за 2018 година до 35,5% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година . В средносрочен проект не се плануват обилни промени при налозите , които са един от главните принадлежности на фискалната политика.

В проектобюджета са разчетени средства за осъществяване на главната част от огромни планове по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година като лот 3.1 и лот 3.3 от автомагистрала " Струма ", рехабилитация на железопътната инфраструктура и уголемение на метрото в София . Оперативна стратегия " Региони в напредък " също се характеризира със сериозен размер на разноски за инфраструктура.

 Министерски съвет усъвършенства Данък добавена стойност, полза тютюна за наргиле и понижава кешовите заплащания
Министерски съвет усъвършенства Данък добавена стойност, полза тютюна за наргиле и понижава кешовите заплащания

По ЗДДФЛ отпада отстъпката от 5% върху налога за довнасяне при подаване по електронен път на годишната данъчна декларация

В претекстовете към плана за Бюджет 2018, написа, че ръководството на държавния дълг ще бъде в сходство с главните цели и правила на фискалната политика и ще регистрира положението и прогнозите в тригодишен небосвод на главните макроикономически индикатори.

Към края на първото полугодие на 2017 година номиналният размер на държавния дълг понижава до 25 199,3 млн. лева спрямо равнището от 25 751,1 млн. лева, регистрирано в края на 2016 година. Към края на деветмесечието на 2017 година номиналният размер на държавния дълг е към този момент на 23,5 милиарда лв. . Въз основа на предстоящото осъществяване на дълговите параметри към края на бюджетната година се планува да доближи равнище от 23,6 милиарда лева или под прага на плануваното в Закона за държавния бюджет за 2017 година дългово ограничаване от 23,9 милиарда лв..
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР