Правителството одобри изменения на Правилника за прилагане на Закона за

...
Правителството одобри изменения на Правилника за прилагане на Закона за
Коментари Харесай

Правителството реши: Искаш да станеш войник! Незабавно!

Правителството утвърди промени на Правилника за използване на Закона за защитата и въоръжените сили. 

С промените се цели да се основат условия класираните претенденти незабавно да бъдат одобрявани на военна работа.

Анализът на извършените състезания за вакантни войнишки длъжности демонстрира, че класираните за приемане на военна работа претенденти се постанова да чакат повече от четири месеца издаването на позволение за достъп до класифицирана информация, преди да сключат контракт за военна работа. Някои от тях в този интервал одобряват други оферти за работа.

С смяната ще се сътвори опция претендентите, които не имат изискващо се позволение за достъп до класифицирана информация, откакто сключат контракти за военна работа, да бъдат признати на длъжностите, за които са класирани. След това биват взети в предписание на министъра на защитата по специфичен щат, до момента в който получат изискващото се позволение или отвод за достъп до класифицирана информация. Остава и опцията там, където службата го изисква, приемането да става след приемане на изискващия се достъп до класифицирана информация.

Измененията обезпечават и опцията за кариерно развиване на военнослужещите от университетския състав. В наредбата се планува кариерно поле „ професионално “ да обгръща освен длъжностите, изискващи старши офицерски звания и добита образователно-квалификационна степен „ магистър “ по гражданска компетентност от висши цивилен учебни заведения, само че и тези с добита образователно-квалификационна степен „ магистър “ по гражданска компетентност от военни академии или висши военни учебни заведения и просветителна и научна степен „ лекар “.

Изменения се вършат и в член 77, алинея 1 от правилника, където в настоящата редакция е планувано, че преустановяване на контракта за военна работа и освобождение от военна работа при настъпила невалидност за военна работа или психична неприспособимост се прави въз основа на експертно решение на военномедицинските органи или умозаключение на органите по член 141, алинея 3 от ЗОВСРБ, което е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Единствено със закон обаче може да се изключи обжалване, и защото такава опция в ЗОВСРБ не е планувана, е нужна смяна. По този метод наредбата ще подхожда на конституционния принцип за правото на жителите да апелират всички административни актове, които ги засягат, откакто не е планувано друго в закон. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР