Правителството одобри изменение и допълнение в три нормативни акта -

...
Правителството одобри изменение и допълнение в три нормативни акта -
Коментари Харесай

Правителството одобри промени и в три нормативни акта

Правителството утвърди изменение и допълнение в три нормативни акта - Наредбата за приобщаващото обучение, Наредбата за държавните условия за придобиване на професионална подготовка „ преподавател “ и Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .

Промените в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение са в два аспекта: Първият е за подкрепяне на храненето на децата в наложителното предучилищно обучение и на учениците от I до IV клас в държавните и в общинските детски градини, учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка. Предвижда се даване опция на публичните препоръки към просветителните институции, в чиито сформира има и родители, да изразят мнението си при избора на типа закуска за децата и учениците. Решението за този избор ще се взема от педагогическите препоръки в държавните и в общинските детски градини, учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка. Вторият е финансиране на дейностите по обща поддръжка за личностно развиване, свързани със занимания по ползи, проведени от държавните и общинските учебни заведения, посредством обезпечаване на целеви средства от държавния бюджет. Заниманията по ползи ще се провеждат в сходство с желанието на родителите на учениците и на самите възпитаници, съобразени със спецификата на заниманията и с опциите на учебното заведение. С измененията ще се даде и опция на първостепенните разпоредители с бюджет, финансиращи общинските учебни заведения, да се включат в образуване на изяви на общинско равнище и в подпомагането на действия, като рационализиране на разпоредбите за систематизиране на средствата за работа с деца и възпитаници от уязвими групи, ще се конкретизират изискванията и редът за установяване на броя на паралелките и броя на учениците в тях. С препоръчаните промени в Наредбата за приобщаващото обучение ще се преодолеят някои компликации, които пораждат при използването й по отношение на воденето на избрани документи, свързани с дейностите за обща и спомагателна поддръжка.

Те са ориентирани и към въвеждане на регламенти, свързани със заниманията по ползи в учебните заведения, както и с часовете за образование посредством спомагателни модули за деца, които не владеят български език, увеличение на часовете за в допълнение образование по български език и по други образователни предмети като част от общата поддръжка за личностно развиване в образователни дни и в неучебно време и увеличение на часовете за действия от общата поддръжка за задачите на предварителната защита на насилието и превъзмогването на проблематичното държание на учениците в неучебно време.

Допълненията в Наредбата за държавните условия за придобиване на професионална подготовка „ преподавател “ плануват обвързване на учащите се преди осъществяване на настоящата им педагогическа процедура наложително да дават информация в електронен тип, обвързвана с обитаемото място, в което желаят да упражняват специалността въз основа на добитата професионална подготовка „ преподавател “. Информацията от електронната платформа ще се употребява за правене на национална карта на педагогическите експерти. Постановлението е в синхрон с целите, заложени в настоящата национална стратегическа рамка на предучилищното и учебното обучение, свързани с повишение на обсега на децата и учениците в предучилищното и учебното обучение и с понижаване каузи на отпадналите от учебно заведение и прибързано напусналите учебно заведение.

Създават се по-благоприятни условия за реализиране на приобщаващото обучение в системата на предучилищното и учебното обучение. Постановлението няма да докара до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет, защото нужните финансови запаси ще се обезпечат за сметка на плануваните средства по функционалност „ Образование “ за съответната година.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР