Правителството одобри Годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса

...
Правителството одобри Годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Правителството одобри годишния отчет за дейността и бюджета на НЗОК


Правителството утвърди Годишния доклад за активността на Националната здравноосигурителна каса за 2017 година Според доклада, активността на НЗОК през 2017 година е подчинена на задачата и задачите на институцията и нуждата от реализиране на вярно и рационално потребление на публичните средства. Осигурена е предвидима финансова среда и са основани условия за осъществяване на финансовите задължения на институцията.

Постигната е висока надеждност и сигурност на информационната инфраструктура, позволяваща следен достъп до системите, боравещи с пациентска информация и информация за договорните сътрудници на НЗОК. През отчетния интервал дейностите в региона на извънболничната здравна и дентална помощ са реализирани в изискванията на постоянно изменяща се нормативна уредба. В региона на болничната здравна помощ дейностите са реализирани в динамична среда, характеризираща се с многочислени промени в нормативната уредба и издаването на нови нормативни актове. Предвид измененията в ЗЗО, контролната активност в системата на НЗОК е осъществена в удобна правно-нормативна среда, обвързвана с механизмите за инспекция на договорните сътрудници на институцията.

Акцентът на осъществявания надзор в интервала януари-декември 2017 година е тематична инспекция на територията на цялата страна на дейностите по онкология, хематология и лъчетерапия, според нормативната уредба и създадените логаритми за мониториране на потреблението и разхода на онко/онкохематологични лекарствени артикули от лечебните заведения. Рискът от повишаването на разноските за лекуване на онкологичните болести беше разпознат в предходните години. Констатираната през 2015 година наклонност на повишаване на средствата за лекуване на онкологични болести продължава през 2016 и 2017 година

Разширена и актуализирана е номенклатурата на медицинските произведения. Проведените договаряния за отстъпки от цената на скъпоструваща медикаментозна терапия, заплащана от НЗОК, дават опция за възобновяване на обилни суми.

Направеният разбор на разноските за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели и през отчетния интервал демонстрира наклонност към повишаване на нужния финансов запас. Както и през предходния интервал, за сегашния регистриран интервал Националната здравноосигурителна каса дефинира като съществени аргументи за повишаване на разноските увеличението броя на лекарствените артикули, които институцията заплаща, навлизането на нови, по-скъпи лекарствени артикули, годишно възходящия брой здравноосигурени лица, обърнали се към системата, демографската конструкция и наклонността към увеличение продължителността на живот.

През отчетния интервал продължава обрисувалата се през годините наклонност към увеличение броя на здравноосигурените лица с регистрирани по няколко хронични болести и ползващи изцяло или във висок % заплащани от НЗОК медикаменти. Тези проблеми не са преодолени през обсъждания интервал и са в динамичен ритъм на повишение на разноските.

Правителството утвърди r Годишния доклад за осъществяването на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 година Общият размер на получените от НЗОК доходи и прехвърляния - всичко към 31.12.2017 година възлиза на 3 581 495,3 хиляди лева Със Закона за бюджета на НЗОК за 2017 година за доходи и прехвърляния всичко заложените средства са в размер на 3 452 816 хиляди лева През годината с Решение на Народно събрание на НЗОК средствата са увеличени общо със 119 064, 1 хиляди лева В резултат на измененията годишният проект е в размер на 3 571 880.1 хиляди лева

Общият размер на получените от НЗОК доходи и прехвърляния - всичко към 31.12.2017 година, в размер на 3 581 495,3 хиляди лева, съставлява 100,3 % по отношение на заложените в годишен проект за 2017 година средства. В съпоставяне със същия интервал на 2016 година се регистрира нарастване с 282 886,9 хиляди лева или с 8.6 %, което се дължи най-вече на нараствания размер на здравноосигурителните доходи през 2017 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР