Правителството одобри 21 национални програми за развитие на образованиетоДвадесет и

...
Правителството одобри 21 национални програми за развитие на образованиетоДвадесет и
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 12 май 2022 г.

Правителството утвърди 21 национални стратегии за развиване на образованието

Двадесет и една национални стратегии за развиване на образованието утвърди държавното управление. Две от тях са нови -,,Заедно в изкуствата и спорта “ и „ Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи “.
С първата стратегия ще се влагат 90 млн. лева в личностното развиване на учениците посредством занимания с групови спортове и изкуства.

С 10 млн. лева по другата нова стратегия ще се обезпечат възнагражденията на не по-малко от 900 посредници и обществени служащи - както към този момент назначени, по този начин и нови.

Общо 242,6 млн. лева ще бъдат вложени през тази година в предучилищното и учебното обучение посредством национални стратегии. Някои от към този момент познатите измежду тях са разширени посредством нови модули.

Програма „ Иновации в деяние “ е допълнена. По нея ще се разработят методика и обучителни запаси за STEM обучение. Те ще бъдат приложени във към този момент построените STEM центрове в 263 учебни заведения в страната и в други 1980 учебни заведения, в които ще се изградят STEM центрове по Националния проект за възобновяване и резистентност.

По друга стратегия ще се поддържа целодневното образование и пробната работа по естествени науки в профилираните учебни заведения. За поредна година ще се влага в уроци, провеждани в културни институции. Ще се усъвършенства библиотечната среда и ще се построяват площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата. Ще се основават и условия за достъп на хора с увреждания и със специфични просветителни потребности, ще се покачва сигурността в учебните заведения посредством видеонаблюдение и други механически средства.

Ще продължи подпомагането на екипите за обсег за включване на децата и учениците в наложителна предучилищна и учебна възраст в просветителната система.
Предвижда се създаване на пособие по български език като непознат за деца мигранти и чужденци, търсещи или получили протекция.

Запазва се програмата за модернизиране на професионалното обучение. За втора година посредством стратегия „ Отново дружно “ ще бъдат обезпечени средства за туристически пътувания за възпитаници от I клас до XI клас за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование и пандемията от COVID-19. За задачата са обезпечени 22,6 млн. лева

По национална стратегия „ Мотивирани учители и подготовка “ учителите ще могат да покачват и допълват своите познания и умения, а експерти от сфери отвън образованието ще могат да придобият педагогическа подготовка. Отново е обезпечена опцията за профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти.

По програмата за поддръжка на личностното развиване на децата и учениците ще се построяват съвременни кабинети в центровете за поддръжка на личностното развиване, където има занимания в региона на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Ще се оборудват и кабинети за терапия и рехабилитация в центровете за работа с деца със специфични потребности.

Остават националните стратегии „ Бизнесът преподава “,,,Обучение за ИТ умения и кариера “,,,Роден език и просвета зад граница “,,,Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “, както и стратегиите за националното външно оценяване и ученическите олимпиади и надпревари, за детските градини, осведомителните и информационните технологии в образованието. МОН ще продължи да финансира общински планове за просветителна десегрегация, както и наемането на заместващи учители.

20 млн. лева за нарастване на заплатите на учените в Българска академия на науките

Правителството отпусна 20 млн. лева на Българската академия на науките (БАН) за нарастване на възнагражденията на учените. С тези средства ще се покачат началните размери на главната работната заплата на университетския състав, считано от 1 януари 2022 година

Допълнителните средства се отпускат за осъществяване на знаци за научно и иновационно развиване, избрани в съглашение сред Министерството на образованието и науката (МОН) и Българска академия на науките, както и за планове, създадени от учените по критерии, признати от Академията.

Освен повишение на каузи на изявленията в авторитетни списания, съглашението с МОН планува повишение на патентната интензивност на откривателите с 10%. Академията ще притегли още 40 млади откриватели и нови докторанти, като им обезпечи по-добри условия за кариерно развиване. Българска академия на науките ще създаде редица планове, измежду които ще има и такива, по които ще бъдат включени учени, потърпевши от военната инвазия в Украйна.

Одобрен е Доклада за активността на Съвета за административната peфopма през 2021 година

Министерският съвет утвърди Доклада за активността на Съвета за административната peфopма през 2021 година
Сред главните взети решения от Съвета през миналата година е одобряването на: Образец на Доклад за следваща оценка на въздействието; Наръчник за администрацията „ Как да прилагаме Закона за достъп до социална информация?` “; Модели на вътрешни правила за работа по Закона за достъп до социална информация; Създаването на работна група за бистрота и достъп до информация към съвета.

Одобрен е отчетът за касовото осъществяване на държавния бюджет за първите три месеца на годината

Със свое решение държавното управление утвърди Доклада за касовото осъществяване на държавния бюджет, в това число на централния бюджет, и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия (КФП) за първото тримесечие на 2022 година, в т. ч. и за разноските по член 110 от ЗДБРБ за 2022 година, и Информацията за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори по КФП за първото тримесечие на 2022 година Документите са направени в осъществяване на член 109 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година и член 135 от Закона за обществените финанси.

На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет бюджетното салдо по КФП на касова основа за първото тримесечие на 2022 година е позитивно в размер на 298,0 млн. лева (0,2 % от прогнозния БВП) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 344,7 млн. лева и недостиг по европейските средства в размер на 46,7 млн. лв..

Приходите, помощите и даренията по КФП за първото тримесечие на 2022 година са в размер на 12 382,7 млн. лева или 21,6 % от годишните планове. Постъпленията нарастват с 1 032,3 млн. лева (9,1 %) по отношение на регистрираните към март 2021 година Данъчните и неданъчните доходи по КФП нарастват номинално с 1 255,2 млн. лева, до момента в който постъпленията в частта на помощите и даренията ( главно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) понижават с 222,9 млн. лева по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година.

Общата сума на данъчните приходи по КФП, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 9 875,0 млн. лева, което съставлява 21,9 % от плануваните за годината данъчни доходи. Постъпленията от налози и осигурителни вноски нарастват с 1 044,1 млн. лева (11,8 %) по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година, като образуват 79,7 % от общите приходи по КФП за интервала.

Приходите от директни налози са в размер на 1 24 7,4 млн. лева или 13,6 % от плануваните в плановете за годината. Постъпленията от косвени налози са в размер на 5 188,3 млн. лева (24,6 % от плановете за годината), като приходите от Данък добавена стойност са в размер на 3 812,3 млн. лева (25,8 % от планираните), от акцизи възлизат на 1 263,5 млн. лева (21,4 % от разчета), а тези от мита са в размер на 100,2 млн. лева (33,1 % по отношение на годишните разчети). Постъпленията от други налози (вкл. имуществени и други налози по ЗКПО) са в размер на 388,8 млн. лева или 28,2 % осъществяване на годишните планове. Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 3 050,5 млн. лева, което съставлява 22,8 % от разчетените за годината.

Неданъчните доходи са в размер на 2 026,8 млн. лева, което съставлява 28,5 % от годишните планове и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 480,9 млн. лв.. Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за първото тримесечие на 2022 година възлизат на 12 084,7 млн. лева, което е 19,1 % от годишните планове. За съпоставяне разноските по КФП към март 2021 година бяха в размер на 11 976,3 млн. лв.. Нелихвените разноски са в размер на 11 347,3 млн. лева, което съставлява 18,7 % от годишния план. Текущите нелихвени разноски са в размер на 10 603,9 млн. лв.. Капиталовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 736,8 млн. лв..

Неданъчните доходи са в размер на 2 026,8 млн. лева, което съставлява 28,5 % от годишните планове и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 480,9 млн. лв.. Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за първото тримесечие на 2022 година възлизат на 12 084,7 млн. лева, което е 19,1 % от годишните планове. За съпоставяне разноските по КФП към март 2021 година бяха в размер на 11 976,3 млн. лв.. Нелихвените разноски са в размер на 11 347,3 млн. лева, което съставлява 18,7 % от годишния план. Текущите нелихвени разноски са в размер на 10 603,9 млн. лв.. Капиталовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 736,8 млн. лв..

Актуализира се договорът сред Република България и рейтинговата организация Moody`s Investors Service

Министерският съвет упълномощи заместител министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите да изрази единодушие от името на Република България с писмото за смяна на Договора за рейтинг сред Република България и рейтингова организация Moody`s Investors Service. Писмото за смяна всъщност не трансформира съществуващите досега връзки сред България и рейтинговата организация.

Договорът е подписан на 31 май 2005 година, като последно е бил обновен през 2015 година и според уговорка от него рейтинговата организация си резервира правото да поправя таксите на годишна основа със единодушието на емитента. Промяната е обоснована с възходящите разноски на организацията, като средствата за застраховане на заплащането са планувани по бюджета на Министерството на финансите.

Необходимостта от правно контролирани връзки сред Република България и рейтингова организация Moody` s Investors Service се обуславя от обстоятелството, че съществуването на кредитни рейтинги, присъдени от интернационално приети рейтингови организации, е основно изискване за застраховане достъпа на страната до финансовите пазари.

Правителството дефинира органите, виновни за ръководство на запаса за пригаждане по отношение на последствията от Брекзит

Правителството одобри Решение на Министерския съвет, с което дефинира органите, виновни за ръководство на Резерва за пригаждане по отношение на последствията от Брекзит.

По силата на Регламент (ЕС) 2021/1755 на Европейския парламент и на Съвета се основава Резерв за пригаждане по отношение на последствията от Брекзит. Чрез финансирането от запаса държавите-членки обезпечават неподлежаща на връщане поддръжка за осъществяване на ограничения, свързани с адресирането на неподходящите стопански, обществени и териториални последствия от Брекзит. Общият бюджет на запаса е 5,47 милиарда евро, като средствата за България са в размер на 15,37 млн. евро.

Държавите-членки би трябвало да основат системи за ръководство и надзор в сходство с правилата на положителното финансово ръководство, като дефинират орган, отговарящ за ръководството на финансирането от запаса, самостоятелен одитен орган и орган, на който ще бъде изплатено предварителното финансиране.

За постигането на оптималната успеваемост за органи за ръководство на Резерва се дефинират към този момент съществуващи структури с насъбран опит при осъществяването на стратегии и принадлежности, финансирани със средства от Европейския съюз:

✓ Дирекция „ Добро ръководство “ в Администрацията на Министерския съвет - орган, отговарящ за ръководството на финансирането от Резерва;

✓ Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз “ - самостоятелен одитен орган;

✓ Дирекция „ Национален фонд “ в Министерството на финансите - орган, на който ще бъде изплатено предварителното финансиране.

Правителството утвърди контракти с три общини за построяването на инфраструктура по отношение на осъществени капиталови планове

Министерският съвет утвърди сключването на контракти с Общини Пловдив, Девня и Плевен. С договорите ще се преуредят въпросите по разходването на предоставени през 2020г. и 2021 година от бюджета на Министерството на стопанската система средства за построяването на детайли от техническата инфраструктура, обществена общинска благосъстоятелност, в поддръжка и на сертифицирани по реда на Закона за поощряване на вложенията /ЗНИ/ капиталови планове. Необходимостта от преуреждане на зародилите правни отношения е обвързвана с прекратяването на договорите за финансиране, заради закъснение при възлагането на съответните действия по реда на Закона за публичните поръчки. Те са свързани с процедури за оборване на решенията на възложителя и не подхванати от общините своевременни дейности за удължение на периодите по договорите за финансиране.

Общини Шумен и Кърджали са осъществили надлежно обектите „ Общински довеждащ път - продължение на бул.,,Симеон Велики “, гр. Шумен и „ Изграждане на улица „ Първа индустриална “ и ремонт и реорганизация на сектор от улица „ Производствена “ в Промишлена зона изток, гр. Кърджали “. Министерският съвет утвърди разходването на предоставените от държавния бюджет средства от двете общини като разходвани в сходство с целевото им предопределение.
С решението се реализира споразумяване на финансовите връзки сред страната и Общините по отношение на построяването на детайли на техническата инфраструктура при изискванията и по реда на ЗНИ, за които страната е взела решения за поддръжка и е сключила контракти с вложителите, осъществяващи плановете.

Изгражданите инфраструктури предизвикват икономическото развиване на Общините и са в поддръжка също на сертифицираните капиталови планове за над 150 млн. лева Проектите са следните:,,Изграждане на фабрика за произвеждане на електронна здравна инсталация ", гр. Пловдив на „ БТЛ Индъстрийз “ АД, с планувана по него инвестиция в размер на 10,5 млн. лева,,Увеличение на индустриалния потенциал на „ Алкомет “ АД, гр. Шумен, с планувана по него инвестиция в размер на 27 млн. лева, „ Инсталация за произвеждане, пакетиране и предпазване на сода бикарбонат “ на,,Солвей Соди “ АД, гр. Девня, с планувана по него инвестиция в размер на 60 млн. лева,,Разширяване и рационализация на индустриалния развой на цех „ Рубин “, гр. Плевен, по който са регистрирани вложения в размер на 40, 28 млн. лева и „ Изграждане на енергонезависима фабрика за произвеждане на токозахранващи системи “, гр. Кърджали на „ Интернешънъл Пауър Съплай “ АД с инвестиция от 15 млн. лева

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на околната среда и водите

Министерският съвет на Република България одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2022 година на стойност до 35 000 000 лева по отношение на погашение на обезщетение по влезнало в действие правосъдно решение.

Кабинетът отпусна 2 352 585 лева за училищен стипендии в училища-отличници

Правителството дава 2 352 585 лв. за стипендии на възпитаници в 72 общински учебни заведения в 33 общини. Това са учебни заведения, чиито ученици имат високи резултати на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика за интервал от пет образователни години.

Най-добре представилите се учебни заведения са разпределени в седем групи - четири на база междинни резултати по български език и литература и три на база междинни резултати по математика. В взаимозависимост от групата, в която се намират, учебните заведения получават друг размер на средствата за един възпитаник - 25 лева, 35 лева, 55 лева или 75 лева за групите по български език и 40 лева, 60 лева или 80 лева за групите по математика.

С тези спомагателни средства учебните заведения имат опция да дадат стипендии на повече възпитаници с висок триумф.

Кабинетът възвръща преходните останки на държавните учебни заведения

Правителството даде 17 683 964 лв. на държавните учебни заведения. С тези пари се възвръщат техните преходни останки от 2021 година За разлика от другите държавни институции по закон детските градини, учебните заведения и центровете в областта на образованието не губят средствата, останали им от миналата година.

С предоставените през днешния ден близо 18 млн. лева се възвръщат цялостните размери на преходните останки за 2021 година на държавните учебни заведения към Министерството на културата и Министерството на младежта и спорта в размери надлежно 3 931 801 лева и 898 869 лева, както и част от нужните средства за държавните учебни заведения, финансирани от Министерството на образованието и науката в размер 12 853 294 лева

С разчетените 22 млн. лева по бюджета на МОН за 2022 година ще се обезпечи възобновяване на останалата част от остатъците за 2021 година на учебните заведения, финансирани от МОН.

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 59 222 лева по четири неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 59 222 лева, представляващи компенсации в осъществяване на четири решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала 07.09.2021 година - 15.03.2022 година

Отчуждават се парцели за модернизацията на жп сектора гара София - гара Волуяк

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност за модернизацията на железопътен сектор гара София - гара Волуяк. Участъкът е част от план „ Развитие на железопътен възел София " от планов км 1 +061 до планов км 8+409 “.

Имотите се намират в регион „ Надежда “, София.
Средствата за обезщетяване на притежателите на засегнатите парцели се обезпечават от Механизма за свързване на Европа - бранш „ Транспорт “.

Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Отнема се правото на ръководство на държавен парцел от Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “ в гр. Смолян

Поради отпаднала нужда се лишава правото на ръководство на парцел -публична държавна благосъстоятелност от Националната астрономическа обсерватория,,Рожен “ към Института по астрономия на Българска академия на науките. Имотът се намира в гр. Смолян, бул. „ България “ № 14 и съставлява офис със застроена повърхност 32 кв. м. Преминава в ръководство на регионалния шеф на област Смолян.

Променя се статутът на държавни парцели в Банкя

Правителството афишира парцели - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и ги трансферира в ръководство на регионалния шеф на София. Имотите се намират на ул.,,Г. С. Раковски “ № 9 и № 11 в гр. Банкя. Представляват два терена с построена постройка в единия от тях. Поради отпаднала нужда, парцелите се лишават от Агенция,,Пътна инфраструктура “.

Правителството даде единодушие за освобождение на почетния консул на България в област Тоскана, Италианската република

Министерският съвет на Република България даде единодушие за освобождение на господин Алесандро Бузони от функционалностите на почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в гр. Винчи (Флоренция), Италианската република, с консулски окръг област Тоскана и за закриване на ръководеното от него консулство, по отношение на осъществяване на международноправната, българската и италианската нормативна уредба на института на почетния консул.

Правителството одобри решение за прекратяването на Договора сред държавното управление на България и държавното управление на Австрия

Правителството одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение със закон на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Република Австрия за прекратяването на Договора сред двете страни за поощряване и отбрана на вложенията, подписан на 22 януари 1997 година в София.

Споразумението сред България и Австрия беше подписано на 10 декември 2021 година в Брюксел и с него се приключва двустранният капиталов контракт от 1997 година, както и член 12, параграф 3 от Договора, който уголемява отбраната на вложенията, направени преди датата на преустановяване на Договора за по-нататъшен интервал от време; по този метод член 12, параграф 3 няма да поражда никакви правни последствия след влизането в действие на Споразумението за преустановяване.

Правителството утвърди позицията на България по дело пред съда на Европейски Съюз

Правителството утвърди позицията на Република България по дело С-30/22 на Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане на Административен съд - Велико Търново. Запитването се отнася до приложимостта на Споразумението за отдръпването на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общественост за атомна сила в региона на обществената сигурност. По създание съдът желае да се откри докога лицата попадат в персоналния обсег на член 30, параграф 1 от Споразумението за отдръпването.

В своята позиция българската страна предлага отговорът на поставените в преюдициалното питане въпроси да бъде в смисъл, че сходни къси интервали, като този по основното произвеждане, не следва да се смятат за спиране по смисъла на член 30, пар. 2 от Споразумението за отдръпването на обстановките, планувани в член 30, пар. l от същото, заради което не следва да водят до отпадане на лицата от персоналния обсег на член 30.

Конституирането на България, като страна в производството по това дело, ще разреши на нашата страна сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на общностното право.

Правителството утвърди позицията на България за 110-та сесия на Международната конференция на труда

Правителството утвърди позицията и състава на националната тристранна делегация на България, която ще взе участие в 110-та сесия на Международната конференция на труда. Форумът ще се организира в интервала 27 май-11 юни 2022 година в Женева, Швейцария.

Българската делегация ще се управлява от заместник-министъра на труда и обществената политика -г-жа Жулиета Върлякова.
По време на сесията ще бъдат сложени въпросите за установяване на стандарти в региона на чиракуването, стратегическата цел за заетостта в сходство с Декларацията на Международната организация на труда по отношение на обществената правдивост за обективна глобализация, както и достойния труд и обществената и солидарна стопанска система, като ще бъдат признати и изводи по тях.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ през април 2022 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет,,Общи въпроси “ (СОВ), което се организира на 12 април 2022 година в Люксембург. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев.

Съветът организира постоянния разговор по върховенството на правото. СОВ дискутира и заключителния стадий от работата на Конференцията за бъдещето на Европа. Въз основа на окончателния отчет от работата на Конференцията, показан на заключителното събитие на 9 май 2022 година, Съветът, Европейска комисия и Екологичен потенциал ще стартират работа всъщност по предложенията. Министрите се сплотиха към предпочитаното значение на последващите дейности, с оглед посрещане на упованията на жителите.

Определени са разпоредбите за възлагане на действия по вложения от крайни получатели на средства от Механизма за възобновяване и резистентност

Със свое разпореждане държавното управление дефинира разпоредбите за възлагане на действия по вложения от крайни получатели на средства от Механизма за възобновяване и резистентност на Европейския съюз.

С документа се уреждат публични връзки, неурегулирани от националното и европейското законодателство, които ще зародят по отношение на осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност. Определят се разпоредбите за даване на средства от Механизма на крайните получатели, редът за оценка на предложенията, условията към лицата, участващи в оценката, разпоредбите за работа на комисията, към лицата, извършващи инспекция на постъпили възражения, изискванията за подписване на контракт за финансиране с крайните получатели на средства и изменението на подписан контракт, както и правила за обезпечаване на информация и гласност.

В резултат на използването на разпоредбите ще се реализира спазването на правилото на положително финансово ръководство, гласност, бистрота и конкуренция при възлагането на действия и понижаване на риска от измами, корупция и спор на ползи в сходство с условието на член 22 от Регламент (ЕС) 2021 /241 при потреблението на средствата от Механизма.

Улеснява се достъпът до набори от данни на обществените институции през портала за отворени данни

Чрез препоръчаните от министъра на електронното ръководство промени в Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) се основава опция за улеснение на достъпа до набори от данни посредством единната точка за достъп до отворени данни - порталът за отворени данни.

Това са част от измененията в ЗДОИ, които произтичат от признатата през 2019 година обновената правна рамка на повторното потребление на информация от публичния бранш и отворените данни - Директива (ЕС) 2019/1024 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година по отношение на отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш (ОВ L 172, 26.6.2019г., с. 56) (Директивата за отворени данни).

С директивата се цели по-лесен достъп до данни, съхранявани и предоставяни от организациите от публичния бранш, във формати, които са налични, елементарно откриваеми и могат наново да се употребяват посредством електронни средства. По тази причина с плана на акт се планува обществените институции да обезпечават на практика механизми за улеснение на съхраняването на документите, предоставени за наново потребление, в това число и посредством даване на информация по отношение на правата за наново потребление и наличните помощ и насоки. Предвидено е гратис да е и повторното потребление на динамичните данни, научноизследователските данни и наборите от данни с висока стойност.

Нов текст в ЗДОИ показва два метода на даване, при опция, на желаната от заявителя информация по електронен път - посредством издание на Портала за отворени данни и посредством квалифицирана услуга за електронна предложена поща, в това число и Системата за несъмнено електронно връчване. На Портала за отворени данни, организациите от публичния бранш би трябвало да обезпечат свободен обществен достъп до е-документи, информация и данни в машинночетим отворен формат, при разработка, надграждане или внедряване на осведомителни системи.

С предложенията се подчертава и на достъпа до социална информация през Платформата за достъп до социална информация поддържана от Министерския съвет.

Промяна на Приложение № 2 към член 4 от Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация

Приетото Постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, променя минимумите и максимумите на главните месечни заплати на държавните чиновници с дипломатически сан в Министерството на външните работи, според Приложение № 2 към член 4.

Определените нови минимални и оптимални размери на съществени месечни заплати, са синхронизирани с равнищата на съпоставимите длъжности от Приложение № 1 от Наредбата и ще способства за облекчение на процеса по индексиране на главните месечни заплати на дипломатическите чиновници, въз основата на оценката на осъществяване на длъжността.
Актуализирането има за цел да стимулира чиновниците и да способства за понижаване на текучеството, в резултат на несъответствието сред ниските равнища на възнаграждение и високите условия за заемане на дипломатически длъжности.

Създава се Изпълнителна организация „ Инфраструктура на електронното ръководство “

Правителството утвърди план на за Постановление на Министерския съвет за основаване на Изпълнителна организация „ Инфраструктура на електронното ръководство “ и за приемане на Устройствен устав на Изпълнителна организация „ Инфраструктура на електронното ръководство “ и на Устройствен устав на Министерството на електронното ръководство.

Новият Устройствен устав на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) отразява промените на нормативната уредба от м. февруари 2022 година, с които на министъра на електронното ръководство са трансферирани редица функционалности на закритата Държавна организация „ Електронно ръководство “, свързани с ръководенето на държавната политика за развиване на електронното ръководство и държавната политика за мрежова и осведомителна сигурност. Същевременно с него се извършва и решение на Народното събрание за приемане на конструкция на Министерския съвет на Република България от 13.12.2021 година обнародван Дъждовни води брой 106/ 2021 година, с което към МЕУ минава дирекция „ Информационни технологии “ от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

Правилникът включва функционалностите по подкрепяне осъществяването на всички пълномощия на министъра на електронното ръководство със съответната конструкция и щатна бройка.

С цел основаване на нужните условия и запаси за осъществяване на функционалностите по дейно оперативно наблюдаване и поддръжка на хоризонталните системи, споделените запаси и инфраструктурата на електронното ръководство, както и за наблюдението и реакцията при произшествия с мрежовата и осведомителна сигурност, се основава Изпълнителна организация „ Инфраструктура на електронното ръководство “.

Одобрено е предприемането на дейности по правене и изпращане на съобщение за нотифициране от страната ни освобождение от данък на електрическата енергия и природния газ

Със свое решение държавното управление утвърди искане за предприемане на дейности по правене и изпращане на съобщение за нотифициране от страната ни на ограничения, според член 15, букви „ б “ до „ и “ от Директива 2003/96/ЕО на Съвета от 27 октомври 2003 година по отношение на преструктурирането на правната рамката на Общността за данъчно облагане на енергийните артикули и електрическата енергия.

Това е обвързвано с рецесията с цените на енергийните артикули, която засегна всички европейски страни, в това число и България. Държавата подхваща дейности за преодоляване на продължаващата към този момент няколко месеца обстановка и за справяне на високите цени на енергийните артикули, посредством опциите за понижаване на акцизните ставки, след утвърждението от страна на Европейската комисия. По този метод ще се резервира конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките браншове, при които разноските за сила съставляват висок дял от индустриалните разноски и ще се овладеят непрекъснато повишаващите се цени на електрическата енергия и на горивата.

Министерският съвет утвърди промени в стратегиите за компенсиране на консуматори на електрическа енергия и природен газ

Министерски съвет одобри решение за изменение на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа сила, утвърдена с Решение № 30 на Министерския съвет от 2022 година, променена с решения № 105 и № 202 на Министерския съвет от 2022 година и Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни сдружения, употребяващи като главно гориво природен газ, с подкрепяне с закрепена сума на един MWh, утвърдена с Решение № 31 на Министерския съвет от 2022 година, променена с решения № 93 и № 202 на Министерския съвет от 2022 година

Тези промени са наложени за отразяване на действителната обстановка и високите равнища на обезщетения, предоставени през м. март по двете стратегии. Измененията касаят разпределението на индикативните бюджети по обособените интервали, като общия бюджет по Програмите и схемата на компенсиране остават непроменени. Компенсациите не престават да се дават и за м. април 2022г.

Правителството одобри промени в Устройствения устав на Министерството на външните работи

С постановлението на Министерския съвет се планува осъществяването на структурни промени в профилираната и в общата администрация в Министерството на външните работи за усъвършенстване на работните процеси, възстановяване на координацията сред обособените структурни звена и уточнение на функционалностите им.

Измененията плануват понижаване на броя на генералните дирекции от четири на три, като се закрива генерална дирекция „ Глобални въпроси “. Международно съдействие за развиване става част от функционалностите на дирекция „ Външноикономически връзки и съдействие за развиване “, която включва и функционалностите, реализирани от актуалната дирекция „ Външноикономически връзки “. За по­активното разпространение на външнополитическите цели на страната, както в България, по този начин и зад граница, дирекция „ Пресцентър " ще бъде преструктурирана в дирекция „ Стратегически връзки и обществена дипломация “.

С цел повишение успеваемостта на структурните звена, с плана на разпореждане се планува понижаване броя на дирекциите в общата администрация от шест на четири: функционалностите на съществуващите сега дирекции „ Човешки запаси " и „ Административно обслужване “ се сплотяват в една дирекция -,,Човешки запаси и административно обслужване “, а дирекции „ Информационни и информационни системи “ и „ Сигурност на активността и информацията “ се сливат в дирекция „ Информационно и информационно обслужване и сигурност на информацията “. Дирекция „ Бюджет и финанси " се преструктурира в дирекция „ Финанси и ръководство на собствеността ", която поема част от функционалностите на дирекция „ Управление на собствеността и материално­техническо обезпечаване “ по ръководство на недвижимите парцели и движимите движимости - държавна благосъстоятелност и транспортното обслужване на Министерството на външните работи. Предвижда се основаването на нова дирекция „ Оперативни стратегии и ръководство на планове “, която да реализира дейностите, свързани с възлагане на публични поръчки и ръководство на планове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР