Правителството на закъсалата Венецуела представи поредния си необичаен план за

...
Правителството на закъсалата Венецуела представи поредния си необичаен план за
Коментари Харесай

Какво предвижда новият необичаен план на Мадуро за спасяване на Венецуела?

Правителството на закъсалата Венецуела показа следващия си необикновен проект за избавяне на стопанската система на страната.

Президентът Николас Мадуро разгласи проекти за основаване на национална криптовалута на име the Petro, чиято цел е да заобиколи „ финансовата обсада “, наложена под формата на наказания против ръководещите от страна на Съединени американски щати, предава CNN.

Най-общо казано, криптовалутите са виртуални активи, които се копаят/добиват посредством изчислителната мощност на компютрите и благодарение на сложен логаритъм. Най-популярната и скъпа криптовалута понастоящем е биткойн.

По думите на Мадуро, венецуелската виртуална валута ще бъде покрита от петролните, златни, газови и диамантени запаси на южноамериканската страна. При все страшната финансова рецесия, в която се намира Венецуела, тя е страната с публично най-големите петролни находища в света.

Сега обаче, добивът на нефт в страната е паднал до 13-годишно дъно, откакто фирмите преустановиха някои интервенции заради неплатени отговорности.

Златните, газови и диамантени запаси на страната не са изключително доста, като цената им се прибавя към валутните запаси на Венецуела, които, от своя страна, се намират на сериозния най-малко от 9.7 милиарда $.

Мадуро упреква за стагнацията кабинета на американския президент Доналд Тръмп, чиито наказания попречват ръководещите във Венецуела да правят финансови преводи, защото банки и платежни оператори отбягват да работят с венецуелските управляващи.

Макар и да звучи модерно, надали основаването на виртуална валута ще реши финансовите проблеми на страната, която в миналото бе измежду най-богатите в света.

Венецуела и държавната петролна компания PDVSA изпаднаха в дефолт по отговорностите си в края на ноември, оповестиха интернационалните рейтингови организации. Редица специалисти считат, че страната фактически е банкрутирала по целия си дълг от 65 милиарда $ към притежателите на ДЦК.

Това изключително доста може да навреди и на без това измъченото население на Венецуела, което страда от дефицит на храна и лекарства.

Общият външен дълг на Венецуела доближава 141 милиарда $. Сред кредиторите са Китай, Русия, петролни компании и други, сочат данните на Moody's Investor Service.

Засега само съветските кредитори се съгласиха да преструктурират дълга от 3.5 милиарда $, което ще даде повече време на южноамериканската страна да позволи проблемите с останалите си кредитори, които към този момент не са толкоз благосклонни колкото Русия.

Обявлението на Мадуро идва във времена, в които криптовалутите излязоха от сянката на нишовите феномени и към този момент умерено може да се каже, че са нещо комерсиално.

Биткойнът се любува на величествен растеж в цената си от над 1000%, сслед като стартира годината на равнище под 1000 $, единствено с цел да доближи рекордни величини от близо 12 хиляди $.

Всичко това обаче бива наричано „ балон “ от болшинството финансови специалисти. Такива избрания употребяват даже вложителите, които печелят от пазара на виртуални валути.

Засега обаче приказката продължава и по всичко проличава, че нейният край няма да се види скоро, защото институционалните вложители подхващат нахлуване на този нов пазар.

Хиперинфлацията господства във Венецуела, като нанася съществени вреди на стопанската система на страната. В началото на тази година 1 щатски $ се търгуваше против 3 100 боливара, до момента в който в този момент цената му възлиза на 103 хиляди боливара, по данни на неофициалния валутен курс на уеб страницата dolartoday.com.

Според специалисти, инфлацията в страната ще доближи 4000% в края на актуалната година.

Николас Мадуро показва, че новата криптовалута ще се употребява за реализиране на финансови преводи. Засега не е ясно дали кредиторите на страната ще могат да обръщат криптовалутите в щатски долари.

Президентът също не дава пояснение дали криптовалутата ще може да се употребява от елементарните жители, с цел да пазарят храна и медикаменти с нея.

Това не е първият път, в който държавното управление показва креативност по отношение на паричната обстановка в страната. През 2015 година, кабинетът сътвори нов обменен курс, след което го анулира. Другите два публични обменни курса в страната се считат за нереалистични, защото не отразяват действителната обстановка във Венецуела.

На фона на хиперинфлацията, Мадуро даде обещание преди година да пусне още локална валута в обращение, в опит да показва увереност за справяне с рецесията. Търсенето на пари в брой е толкоз съществено в страната, че венецуелците се редят на опашки пред банкоматите от време на време с часове.

Максималната сума, която може да се тегли на банкомат, доближава 30 хиляди боливара или... към 0.30 щатски $.

Николас Мадуро се е вкопчил във властта и постоянно излиза с изказвания, които будят повече терзания, в сравнение с благосклонност. През месец септември той разгласи проект за справяне с глада в страната, съгласно който на локалното население ще бъдат раздадени зайци, които да отглеждат вкъщи.

Засега няма вести дали „ заешкият проект “ ще се осъществя.

От друга страна, не липсват отзиви, че Венецуела се намира под напън заради желанието на някои непознати сили да сложат ръка над петролните й находища. Така или другояче обаче, елементарното население обира всички негативи от рецесията, властваща в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР