Правителството на Унгария обяви енергийно извънредно положение в отговор на

...
Правителството на Унгария обяви енергийно извънредно положение в отговор на
Коментари Харесай

Унгария забрани износа на енергия и маха тавана на цените на комуналните услуги за домакинствата

Правителството на Унгария разгласи " енергийно изключително състояние " в отговор на спиранията на доставките и внезапното повишаване на цените на силата в Европа, заяви формален представител на Народното събрание в сряда.

" Едва ли ще има задоволително газ в Европа за есенния и зимния отоплителен сезон ", сподели Гергели Гуляш, шеф на кабинета на премиера Виктор Орбан. Унгария ще усили вътрешния си потенциал за произвеждане на сила, с цел да обезпечи съответно доставяне, добави още Гуляш, като уточни войната в Украйна и последвалите наказания от Европейския съюз като причина за " енергийна рецесия " на континента.

" Продължителната война и глобите от Брюксел доведоха до фрапантно повишаване на цените на силата в цяла Европа и в действителност огромна част от Европа към този момент е в енергийна рецесия ", цитира го Euronews.
Реклама Забрана за експорт и лично произвеждане
Унгария ще усили годишното си произвеждане на природен газ от 1.5 милиарда куб. метра на 2 милиарда куб. метра, ще усили добива на кафяви въглища и ще пусне затворена до момента електроцентрала, работеща с лигнитни въглища, заяви още Гуляш.

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто заяви, че Будапеща е почнала договаряния с други страни за закупуване на природен газ. По силата на дълготрайно съглашение с " Газпром ", Унгария получава 3.5 милиарда куб. м газ годишно през България и Сърбия, както и още 1 милиарда куб. м по газопровод от Австрия. Унгария е подвластна от вноса на съветски газ на към 85%, напомня Reuters.

Износът на сила ще бъде неразрешен, а единствената атомна електроцентрала в Унгария също ще усили производството си, като удължи работното си време.

Освен това унгарските управляващи отстраняват дългогодишния таван на цените на комуналните услуги за семействата, които употребяват повече сила от междинното ползване за страната.
Реклама
Мерките влизат в действие от август.
Протести в Будапеща
Решението идва откакто няколко хиляди жители се събраха в митинг против държавното управление на Виктор Орбан в сряда, втори ден на антиправителствени манифестации, поради призната смяна в данъчния закон, която внезапно покачва налозите за дребните бизнеси. Блокадата на мост в Будапеща във вторник не съумя да спре утвърждението на предлагането на националистическото държавно управление за увеличение на данъчната ставка за стотици хиляди дребни предприятия.

Правителството на Орбан твърди, че досегашната данъчна скица, позволяваща на дребни предприятия да заплащат плосък налог, е употребена за злоупотреби от доста бизнеси, които са вземали служащи на цивилен контракти, вместо да ги наемат, с което лишават бюджета на страната с 250-300 милиарда форинта (615-736 млн. долара) данъчни доходи годишно.

Протестът в сряда се състоя пред Народното събрание, преди протестиращи да скандират " Писна ни! ", преминавайки през центъра на Будапеща, като краткотрайно блокираха основните кръстовища и различен мост над река Дунав.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Политика 1 Транспорт 2 Градове 3 Политика 1 Тема 2 Градове 3 Икономика Реклама
Преизбран през април, Орбан е изправен пред най-тежкото си предизвикателство, откогато пое властта през 2010 година, в композиция от най-високата инфлация в страната през последните две десетилетия, рекордно на ниска цена форинт и блокирана еврофинансиране.

Затягането на доставките на газ за Европа и внезапното повишаване на цените на горивото след нахлуването на Русия в Украйна в допълнение ускориха натиска върху премиера, чиято дясна партия " Фидес " към момента е най-популярната в Унгария.
Свързани публикации Съединени американски щати стопираха данъчен контракт с Унгария, тъй като Орбан блокира световното корпоративно облагане 13 юли 2022, 14:35 Пукнатината в връзките сред Унгария и Полша се разраства 9 юни 2022, 17:47 Брюксел утвърди възстановителния проект на Полша, само че парите ще се отпускат с условия 2 юни 2022, 17:41 Как Орбан си основава банка 2 юни 2022, 09:10 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР