Правителството на Северна Македония прие годишния доклад на Съвместната мултидисциплинарна

...
Правителството на Северна Македония прие годишния доклад на Съвместната мултидисциплинарна
Коментари Харесай

Северна Македония прие да чества заедно с България ключови исторически личности

Правителството на Северна Македония одобри годишния отчет на Съвместната мултидисциплинарна комисия от специалисти по исторически и просветителни въпроси и предложенията, съдържащи се в него. Приети са предложенията за общото честване с България на следните персони от общата история: Св. св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил. Двете страни се съгласяват да предизвикват контрактуваното и допустимо най-скоро да съгласуват датите и взаимните празнувания.


При всяко публично честване на тези персони би трябвало ясно да бъде маркирана историческата истина за общата история. Приемат се общите правила и наблюдения върху наличието на учебниците за пети клас в Република България и за шести клас в Република Северна Македония (Праистория и Антична история).

Предложението на Комисията за обзор на образователния материал в учебниците за шести клас в Република България и за седмия клас в Република Северна Македония (Средновековие) до края на 2019 година се поддържа от държавното управление.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси уверено ще форсира активността си по значими тематики от общата история (Гоце Делчев, Илинденско въстание и др.) и ще упорства да се реализиран действителни резултати до края на 2019 година във връзка с наличието на учебниците.

В работата си Комисията строго ще се придържа към наредбите на член 8, т. 2 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, които акцентират нуждата от " принос към обективно, учредено на достоверни и обосновани исторически източници за научна интерпретация на историческите събития ".
 Кои са противоречивите исторически въпроси сред България и Северна Македония? Кои са противоречивите исторически въпроси сред България и Северна Македония?
Защо съвсем две години след подписването на Договора за другарство и добросъседство България и Северна Македония не престават да имат съществени разлики...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР