Правителството на Сърбия отказа да коментира изграждането на ограда, което

...
Правителството на Сърбия отказа да коментира изграждането на ограда, което
Коментари Харесай

Сърбия мълчи за оградата по границата с Македония

Правителството на Сърбия отхвърли да разяснява построяването на ограда, което продължаваше в събота, покрай границата ѝ със Северна Македония, общ пропускателен пункт за мигранти, преминаващи през района на Балканите.
Бариерата се издига на южната граница, покрай формален граничен пункт и директния лагер за мигранти Табановце от страната на Северна Македония, заяви AFP.
Снимки на оградата в началото бяха оповестени от Радио Свободна Европа по-рано през седмицата, до момента в който вътрешното министерство на Северна Македония съобщи пред държавните медии, че оборудването е на сръбска територия.

Властите в Белград обаче мълчат, като не желаят да приказват по въпроса с AFP нито от вътрешното или външното министерства, нито от кабинета на министър-председателя Ана Бърнабич.
Според заповед, оповестена на уеб страницата на финансовото министерство, която дефинира изискванията за прекосяване на частна благосъстоятелност за оградата, бариерата е предоставена да " блокира държавната граница ", с цел да " предотврати разпространяването на нов ковид "  в случай на " всеобщи и неразрешени "  преминавания.
Сърбия, основна директна страна по така наречен Балкански маршрут, неотдавна означи нов прилив на бежанци и мигранти, които се надяват да стигнат до Западна и Северна Европа.

Около 30 000 мигранти и бежанци са регистрирани в страната през първата половина на 2020 година, което е съвсем 3 пъти повече от броя за същия интервал на предходната година, сочат формалните данни.
Няколко страни от района, в това число Унгария, Северна Македония и Словения, построиха гранични стени по време на мигрантската рецесия през 2015 година, когато стотици хиляди хора минаха през Балканите, бягайки от войната и бедността вкъщи. Този маршрут беше публично затворен през 2016 година, само че трафикът през района продължава - на по-ниски равнища.
Попитана за коментар, представителят на Европейската комисия Ана Писонеро-Ернандес означи, че финансирането от Европейски Съюз за подкрепяне на Сърбия да ръководи миграцията, което от 2015 година възлиза на 100 млн. евро,.
От офиса на Агенцията за бежанци на Организация на обединените нации в Сърбия обявиха за AFP, че страната " има суверенно право да управлява границите си ", само че и обвързване да обработва молби за леговище.
" Сърбия предоставяше достъп до процедурата за леговище на хората, търсещи протекция в нея в предишното. Нямаме индикации, че тази процедура ще се промени ", съобщи служителят по връзката Миряна Миленковски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР