Правителството на Република Северна Македония задължи МВР да вземе всички

...
Правителството на Република Северна Македония задължи МВР да вземе всички
Коментари Харесай

Спасовски: На 4.02 ще решим как да постъпим, ако Джамбазки дойде на границата на РС Македония

Правителството на Република Северна Македония задължи Министерство на вътрешните работи да вземе всички нужни ограничения, с цел да бъде обезпечено отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. На тази база и Министерство на вътрешните работи ще вземе решения за опазване на мира и стабилността, и на първо място за опазване на нашите национални ползи - нашата еднаквост, правото на самоопределяне и достолепието на жителите на Република Северна Македония, сподели министърът на вътрешните работи на страната Оливер Спасовски.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 805
Вчера държавното управление на Северна Македония взе решения за отбелязването на 4 февруари, денят на отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, което Съветът за сигурност към президента на страната разгласи като събитие с „ висок риск за сигурността ”. 

„ Наш главен приоритет ще бъде да се запазят мира и сигурността по време на отбелязването, тъй като не е добре да се нарушават политическите връзки и в страната, и със съседите. Знаем, че има радикални структури, които поради персонални, политически или други ползи желаят да бъде нарушен този развой на стабилизация на връзките от една страна със съседите, и въпреки това не би трябвало да позволим да бъде нарушена сигурността на нашите жители ”, уточни Спасовски. По думите му Министерство на вътрешните работи работи взаимно със службите за сигурност и всички информации и анализите, които се вършат, ще дефинират и решенията за деяние на 4 февруари, а „ за всяко решение има миг и време ”.

Попитан за това дали евродепутатът и съпредседател на ВМРО-БНД ще бъде върнат, в случай че на 4 февруари пристигна на границата на Република Северна Македония, както самият той съобщи за български медии, отговорът на Спасовски беше:  Ще решим на 4 февруари.

Предстоящото отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари сътвори напрежение в Северна Македония незабавно откакто от Фондация „ Македония ” оповестиха на фейсбук страницата си, че от България ще дойдат рейсове с хора, искащи да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „ Св.Спас ” в Скопие. Медиите в Република Северна Македония разпространиха поста във фейсбук профила на Александър Пандов от ВМРО-ДПМНЕ, в който написа, че той и Патриотичният институт на ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат там „ от ранни зори, тъй като Гоце е Македония и Македония е Гоце! "  

" Уважавайте Гоце като македонец, роден в Македония и нищо друго! ", написа Пандов. 



На съвещание на Съвета за сигурност при президента на Република Северна Македония в понеделник, който Стево Пендаровски свика 4 февруари, е бил избран като ден с „ висок риск за сигурността ”, а Пендаровски разгласи, че е предложил на държавното управление на „ един евродепутат и други лица от България ” да не бъде разрешено влизане в страната.

Въпреки упованието на медиите, след вчерашното съвещание на държавното управление на Северна Македония информация за такова решение не беше оповестена.

През 2022 година, група младежи скъса трикольора от летните на венците, които българската делегация, водена от тогавашния министър на външните работи Теодора Генчовска поставиха на гроба на Гоце Делчев, малко откакто делегацията си потегли от църквата " Св.Спас " в Скопие, за което българското посолство в Скопие изпрати нота. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР