Правителството на Република България е одобрило законопроект за нов Закон

...
Правителството на Република България е одобрило законопроект за нов Закон
Коментари Харесай

Правителството готви с нов закон БНБ за Еврозоната

Правителството на Република България е одобрило законопроект за нов Закон за Българската национална банка (БНБ). Този закон има за цел обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата по отношение на въвеждането на еврото като парична единица в страната. Евросистемата включва Европейската централна банка и националните централни банки на държавите-членки, употребяващи еврото като валута.

Този закон има за цел да в профил правните несъответствия, открити в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия за 2022 година и за предходни години. Тези несъответствия се отнасят до регулацията на паричната политика, събирането на статистически данни, ръководството на интернационалните валутни запаси, платежните системи, издаването на банкноти, изборът на самостоятелни инспектори, финансовата отчетност, политиката за установяване на валутния курс, интернационалното съдействие и други аспекти. Отстраняването на тези несъответствия е една от ограниченията в Плана за деяние, предвиждащи осъществяването на уговорките на страната след присъединението й към Валутния механизъм II (ERM II) .

Законът основава правна рамка, която напълно дава отговор на наредбите на Договора за действието на Европейския съюз и на Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ. Той контролира статута на еврото като парична единица и дефинира дизайна на националната страна на разменните евромонети, както и процедурите за стартиране и изваждане от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.

Законът също по този начин планува ясно в какви типове активи и принадлежности могат да бъдат вложени запасите на Българска народна банка. Този закон предлага разширение на оценките за кредитното качество на някои принадлежности, позволявайки принадлежности, оценени с трите най-високи оценки на две интернационално приети организации за кредитен рейтинг, вместо единствено две. Този ход има за цел да разшири капиталовите благоприятни условия с прибавянето на принадлежности, които могат да предложат по-висок приход при вдишване на по-голям кредитен риск.
 ЕЦБ утвърди проектозакона за Българска народна банка с няколко забележки
ЕЦБ утвърди проектозакона за Българска народна банка с няколко забележки

Централната банка на България продължава с усилената нормотворческа работа по проекта за въвеждане на еврото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР