Правителството на президента Джо Байдън не е одобрявало или подкрепяло

...
Правителството на президента Джо Байдън не е одобрявало или подкрепяло
Коментари Харесай

Лавров води тайни срещи с американци за край на войната, в Белия дом не знаят

Правителството на президента Джо Байдън не е одобрявало или подкрепяло секрети срещи, извършени от някогашни американски високопоставени чиновници в областта на националната сигурност с съветския външен министър Сергей Лавров и други съветски представители за възможни диалози за завършек на войната в Украйна. Това се споделя в известие на Белия дом и на Държавния департамент, оповестено в четвъртък и представено от Ройтерс.

По-рано Ен Би Си (NBC News) съобщи, че някогашни американски високопоставени чиновници са се срещнали с Лавров в Ню Йорк през април. Към тях се е включил и Ричард Хаас, някогашен американски посланик и президент на самостоятелния Съвет по интернационалните връзки, както и двама някогашни асистенти в Белия дом.

Поне един неидентифициран член на групата е пътувал до Русия, оповестява Ен Би Си.

„ Правителството на Байдън не е давало единодушие за тези полемики. И както сме казвали неведнъж – нищо за Украйна без Украйна “, е споделил представител на Държавния департамент в отговор на въпрос на Ройтерс.

Той е допълнил, че държавното управление на Съединени американски щати ще продължи да дава въоръжение на Киев, тъй че украинските представители „ да могат да договарят от позиция на силата, когато те решат, че е пристигнал моментът “, осведоми Българска телеграфна агенция.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби сподели в изявление за Си Би Ес (CBS News), че Белият дом е знаел за неофициалните диалози. „ Но желая да кажа ясно, че тези полемики не са били насърчавани или провокирани от нас и ние не ги поддържаме по никакъв деен метод “, сподели той.

Според Ен Би Си шестима източници, осведомени със срещите, са споделили, че тяхната цел е била да слагат основите на вероятни диалози за преустановяване на войната, избухнала след съветската пълномащабна инвазия през февруари 2022 година Двама от източниците са прецизирали, че диалозите са станали със знанието на американското държавно управление, само че не са били извършени по негово напътствие. Участниците в полемиките, които са се срещнали с Лавров, по-късно са уведомили Белия дом за наличието им.

Същевременно бе публикувана информация от немското военно разузнаване с предизвестие за засилен шпионаж от страна на Русия и на Китай, ориентиран към въоръжените сили на Германия, заяви ДПА.

Разузнавателните служби и на двете страни са избрани като „ най-активните играчи в шпионажа “.
От началото на съветската пълномащабна инвазия в Украйна през предходната година и последвалата доставка на оръжия, муниции и съоръжение от Берлин, както и подготовката на украински бойци, Германия „ е подложена на още по-интензивно разузнаване от съветските служби “, се споделя в отчета, изпратен на Народното събрание и забелязан от ДПА.

В отчета написа още, че войната на Русия против Украйна значи, че „ укрепването на контраразузнаването и битката с шпионажа и с вероятен бойкот са по-належащи от всеки път “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР