Правителството на никарагуанския президент Даниел Ортега разреши руски войски, самолети

...
Правителството на никарагуанския президент Даниел Ортега разреши руски войски, самолети
Коментари Харесай

Никарагуа разреши разполагане на руски войски, самолети и кораби

Правителството на никарагуанския президент Даниел Ортега позволи съветски войски, самолети и кораби да бъдат разполагани в Никарагуа за образование, правоприлагане или реагиране при изключителни обстановки, оповестиха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

В декрет, оповестен тази седмица и доказан от Русия през вчерашния ден, Ортега ще позволи на съветските войски да извършват задания по запазване на публичния ред, " филантропична помощ, избавителни и издирвателни задачи при изключителни обстановки или естествени бедствия ".

Никарагуанското държавно управление също по този начин позволи наличието на дребни контингенти съветски войски за " обмяна на опит и образование “.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи пред съветската осведомителна мрежа Sputnik, че мярката е " рутинна “.

" Става дума за рутинна - два пъти годишно - процедура за приемане на никарагуански закон за краткотрайно приемане на задграничен боен личен състав на територията на страната за развиване на съдействието в разнообразни области, в това число филантропична помощ и реакция при изключителни обстановки, битка с проведената престъпност и трафика на опиати ", сподели Захарова.

Тя означи, че законът също по този начин позволява потреблението на войски от Съединени американски щати, Мексико и други централноамерикански страни за такива цели.

Ортега е правилен съдружник на Русия още от времето, когато ръководеше революцията от 1979 година, която смъкна от власт диктатора Анастасио Сомоса, напомня АП. Ортега бе президент от 1985 до 1990 година, а през 2007 година е избран отново на власт.

Правителството на Ортега арестува десетки водачи на политическата съпротива, в това число множеството от евентуалните претенденти за президент, в месеците преди преизбирането му за четвърти следващ мандат предходната година. Правителството му закри десетки неправителствени групи, които упреква, че работят в интерес на задгранични ползи за дестабилизиране на държавното управление му. Десетки хиляди никарагуанци бяха прогонени в заточение, обобщава АП.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР