Правителството на Нидерландия обмисля предоставянето на своите излишни F-16 на

...
Правителството на Нидерландия обмисля предоставянето на своите излишни F-16 на
Коментари Харесай

МО на Нидерландия за доставката на F-16 за България: Не даваме информация за военни доставки, свързани с Украйна

Правителството на Нидерландия обмисля даването на своите непотребни F-16 на съдружници от Източна Европа, с цел да могат те да дават своите изтребители МиГ на Украйна. Това написа нидерландското списание " ЕВ Магазин ". Изданието не загатва България, само че страната ни още през юни изпрати писмо до Нидерландия с искане за даване на F-16 за потребностите на Военновъздушни сили, съобщи Българска национална телевизия.

На 3 ноември Народното събрание утвърди проектозакон за даване на оръжие на Украйна.

Публикацията в нидерландското издание се базира на неназовани източници като се прецизира, че Хага чака проектът за даване на F-16 на съдружници в Източна Европа да бъде утвърден от Вашингтон.

" Нидерландското държавно управление обмисля да даде непотребните F-16 на източноевропейските съдружници, а те на собствен ред да дарят изтребители МиГ на Украйна. Депутатите са били поверително осведомени за този проект ”, написа " ЕВ Магазин ".

Говорител на министерството на защитата на Нидерландия разяснява пред Българска национална телевизия, че не знае на какво се базира информацията в нидерланското издание.

От съображения за сигурност военното министерство на страна заобикаля даването на информация, обвързвана с даването на оръжие на Украйна.

“Не знаем на какво се базира обявата в списанието " ЕВ Магазин ". Освен това не даваме информация, с дребни изключения, за нидерландските доставки на оръжие за Украйна ”, сподели Том Кюмел - представител на Министерството на защитата на Нидерландия.

Българското военно министерство напомни, че още през юни страната ни е поискала от Министерството на защитата на Нидерландия даване на F-16 втора употреба, само че към този момент няма предложение от Хага.

" В Министерството на защитата не е получавано предложение от Нидерландия за даване на самолети F-16 MLU, при даване на МиГ-29 и Су-25 на Украйна. Както не един път сме посочвали, още през юни е изпратено писмо до Министерството на защитата на Нидерландия за даване на F-16MLU втора употреба за потребностите на Военновъздушни сили на България. Министерството на защитата преглежда всички вероятни варианти, в това число и тази ", написа в известието на МО.

В България сега тече едномесечният период, в който Министерството на защитата би трябвало да да показа проект в осъществяване на решението на Народното събрание за даване на оръжие на Украйна.

През последния месец се появи информация, че Словения също е подготвена да подари на Украйна своите руските си изтребители в подмяна на други от западните страни. Румъния разгласи при започване на месеца, че размени остарелите си МиГ-21 с използвани F-16 от Норвегия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР