Правителството на Молдова обяви ново 60-дневно извънредно положение след предупреждение

...
Правителството на Молдова обяви ново 60-дневно извънредно положение след предупреждение
Коментари Харесай

Молдова обяви извънредно положение заради неплатени сметки към Газпром

Правителството на Молдова разгласи ново 60-дневно изключително състояние след предизвестие от съветската енергийна компания Газпром, че може да спре доставките на газ за страната заради неплатени сметки.

Премиерът Наталия Гаврила заяви новината на съвещание на кабинета в сряда, като сподели, че „ решението е утвърдено ".

" Сега би трябвало да бъде доказано от Народното събрание. След това комисия за незабавни случаи ще вземе цялостни ограничения, с цел да подсигурява, че потребителите имат непрестанен достъп до газ ", съобщи тя.

Гаврила заяви, че Газпром е изпратил на държавното управление на Молдова публично уведомление, че в случай че не успее да изплати неизплатените си отговорности към компанията през януари, съветският държавен енергиен колос ще спре доставките на газ. Вицепремиерът Андрей Спину сподели също, че Молдова ще изиска поетапно погашение на задълженията си.

„ [Държавната енергийна компания] Молдовагаз ще заплати на Газпром задатък от 38 милиона $ до 20 януари “, разгласи Спину.

„ Това остава още 25 милиона $ през януари и Молдовагаз изиска това заплащане да бъде отсрочено, само че не можа да се контракти с „ Газпром “, който не искаше да помогне на дъщерната си компания ", съобщи министър председателят.

Той добави, че Молдовагаз разчита да получи заем, с цел да изплати този дълг.

Вадим Чебан, ръководителят на Молдовагаз, по-рано разгласи, че компанията няма да може да изплати отговорностите на Газпром през януари, заявявайки, че цените не са били в крайник с възходящите цени на газа и че компанията е в такова финансово усложнение, че не може да получи заем от банки.

Молдова преди този момент разгласи изключително състояние през октомври за битка с енергийната рецесия, след което държавната компания и Газпром подписаха петгодишен контракт, съгласявайки се с месечни заплащания.

Молдова беше принудена да изиска удължение на заплащането си през ноември, когато Газпром също заплаши да спре доставките, само че Молдовагаз в последна сметка съумя да заплати сметката от 75 милиона $. В обръщението си в сряда Спину настоя, че тази обстановка няма да се повтори, откакто актуалната рецесия бъде позволена.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР