Правителството на Молдова изключи вариант за обединение с Румъния въпреки

...
Правителството на Молдова изключи вариант за обединение с Румъния въпреки
Коментари Харесай

Молдовският премиер изключва обединение с Румъния

Правителството на Молдова изключи вид за обединяване с Румъния макар вълната от апели това да се случи, съобщи " Гардиън ".

Премиерът Павел Филип сподели, че мястото на Молдова е като суверенна страна, самостоятелна от Румъния. " Твърде доста се сподели за обединяването, идентичността, езика и желая да разгледаме съответното развиване на страната ", съобщи той пред " Гардиън ". По думите му " всички тези проблеми, които са свързани със прочувственост, би трябвало да бъдат оставени за по-добри времена ".

Миналия месец към 10 000 души, в това число някогашния румънски президент Траян Бъсеску, участваха в митинг в Кишинев в поддръжка на обединяването. Два дни по-късно румънският парламент гласоподава алегорично за обединяване и депутатите споделиха, че биха приветствали дейности в тази посока от страна на Молдова. Събитията съответстваха със стотната годишнина от обединяването на Бесарабия и Румъния.

Нежеланието за обединяване на Филип споделят и множеството молдовци. Според скорошно изследване 32% поддържат концепцията за присъединение към Румъния.

Премиерът сподели, че връзките с Румъния са достигнали исторически връх, само че предизвести външни играчи да не се намесват.

Молдова продължава да е разграничена сред групите, подкрепящи по-тесни връзки с Русия, като президента Игор Додон, и такива като премиера, който има вяра, че проеврпейските партии ще имат преднина на парламентарните избори тази есен.

Скорошно изследване сподели, че 60% от молдовците биха дали своят вот за присъединение към Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР