Правителството на Мали отрича присъствието на руски наемници в западноафриканската

...
Правителството на Мали отрича присъствието на руски наемници в западноафриканската
Коментари Харесай

Мали отрича присъствието на руски наемници на своя територия

Правителството на Мали отхвърля наличието на съветски наемници в западноафриканската страна откакто 15 западни страни упрекнаха Русия в даване на материална поддръжка за частни военни реализатори, заяви Ройтерс.

В четвъртък Франция, Канада и 13 европейски страни осъдиха Москва за улеснение на хипотетичното разполагане на наемници от подкрепяната от Русия група " Вагнер " в Мали, където държавното управление се бори с ислямистки протест.

Правителственият представител Абдулайе Майга в изказване късно вечерта в петък отхвърли, че " детайли на частна компания в областта на сигурността " са били изпратени в Мали. Той съобщи, че участвали " съветски инструктори " като част от двустранното съглашение сред Мали и Русия, които работили за " подсилването на оперативния потенциал на Националната защита и Силите за сигурност. "

Ройтерс отбелязва, че не излиза наяве незабавно кои са съветските инструктори, нито точната им роля.

Рано в събота не е било допустимо да се откри контакт за коментар с министерството на териториалната администрация и децентрализацията, добавя организацията.

По-рано този месец Европейският съюз прекрати задачата си за образование на бойци в Централноафриканската република (ЦАР) заради опасения, че тя може да се окаже забъркана в нарушавания на интернационалното право от страна на съветски наемници, в това число групата " Вагнер ".

Съединените щати, които постановиха наказания на " Вагнер " поради дейностите в ЦАР по-рано тази година, неведнъж са осъждали всяко евентуално разполагане на съветски наемници в Мали.

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че такова дислоциране ще коства на малийското държавно управление до 10 млн. $ месечно и в допълнение ще дестабилизира страната, която се бори да се опази от ислямските бунтовници.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че групата " Вагнер " не съставляват съветската страна, и че частните военни имат право да работят на всички места по света, стига да не нарушават съветското законодателство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР